Dilema: Klasične zimske ili all-season gume?

Sezona zamene guma već je u toku, pa osim odluke koju marku i model nabaviti, sve češće se javlja i pitanje da li se opredeliti za zimske ili univerzalne (all-season) pneumatike.

Podeli
Foto: Continental promo
Foto: Continental promo

Od 1. novembra vozači u Srbiji su u zakonskoj obavezi da na svojim motornim vozilima imaju zimsku opremu, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Ta oprema podrazumeva zimske guma na sva četiri točka, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetra.

Sezona zamene guma već je u toku, pa osim odluke koju marku i model nabaviti, sve češće se javlja i pitanje da li se odlučiti za zimske ili univerzalne (all-season) gume. Ono što treba znati je da i all-season gume mogu biti deo zimske opreme.

Foto: Continental promo
Foto: Continental promo

Sa druge strane, u uslovima čestog snega, leda i pri veoma niskim temperaturama uvek je najbolje rešenje imati zimske gume.

Sastav ovih pneumatika omogućava maksimalnu upravljivost i umanjuje rizik proklizavanja, dok dubina šare obezbeđuje dobro prijanjanje, ali takođe sprečava zadržavanje snega unutar gume.

Univerzalne (all-season) gume, kao kompromis između letnjih i zimskih performansi, mogu biti dobra alternativa zimskim u regionima sa umerenom klimom, tamo gde nema velikih oscilacija u temperaturi, odnosno gde leta nisu previše topla, a zime su blage i kišovite.

Ove gume su pogodne za vožnju u mestima i gradovima gde snežne padavine nisu česta pojava, ali i kada se dese, ulice su redovno i na vreme očišćene od snega.

Takođe, all-season guma može biti dobar izbor vozačima koji godišnje prelaze mali ili ograničeni broj kilometara.

Oznaka M+S ne znači nužno da je guma adekvatna za zimu

Foto: Continental promo
Foto: Continental promo

Pri odabiru guma, bilo zimskih ili all-season, važno je napomenuti da nisu sve iste i da simboli na bočnim zidovima takođe pokazuju kakvog su kvaliteta i namene.

"Prave zimske gume mogu se prepoznati ne samo po oznaci M+S, što znači da su namenjene za vožnju po blatu i snegu, već posebno po simbolu tri planinska vrha sa pahuljicom, što je oznaka da su gume napravljene prema propisima UNECE (Ekonomske komisije za Evropu pri Ujedinjenim nacijama)", podseća Luka Širovnik, iz kompanije Continental Southeast Europe.

Kada su u pitanju pneumatici tog proizvođača, on kaže da all-season gume imaju iste simbole i oznake kao zimske, pa su alternativa i dobar izbor za one koji prelaze male udaljenosti, izbegavaju vožnju po snegu i žive u mestima sa blagom klimom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu