Potvrda ne može umesto vozačke – kazne astronomske, osiguranje ne važi

Sajt Polovni automobili ukazuje na probleme koje mogu da zadese vozače koji upravljaju svojim automobilom sa potvrdom MUP-a da su predali zahtev za dobijanje vozačke dozvole.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.07.2020.

09:00

Potvrda ne može umesto vozačke – kazne astronomske, osiguranje ne važi
Foto: B92/NP

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Iako vozačima na šalteru prilikom predaje zahteva za izdavanje probne ili standardne vozačke dozvole kažu da mogu slobodno da voze sa tom potvrdom o prijemu zahteva, stvari baš i ne stoje tako, piše sajt Polovni automobili.

Neki vozači takođe tvrde da su im i pripadnici patrole saobraćajne policije dali istu informaciju.

Pa u čemu je onda problem, reći će mnogi - pošto saobraćajci nikome neće pisati kaznu, imate dokaz da ste položili i da samo čekate da vam stigne "prava" vozačka dozvola.

Problema može da bude – i to veoma ozbiljnih!

Nije problem ako vas zaustavi policija, pogleda potvrdu i kaže "hvala, doviđenja".

"Nezgodno" je ako policija ne prihvati potvrdu kao zamenu za vozačku dozvolu. U tom slučaju možete da dobijete veoma oštru kaznu – u nastavku teksta možete da pročitate kakva je kazna.

Međutim – mnogo veći problemi mogu da nastanu ako dođe do udesa. Tu imamo dva scenarija (najmanje).

Prvi scenario – drugi vozač je kriv

Ako je drugi vozač kriv za udes i dođe policija, kada budu pregledali dokumenta, mogu vašu potvrdu da smatraju odgovarajućom zamenom za vozačku dozvolu i po tom pitanju će sve biti u redu.

Međutim, postoji i mogućnost da dođu policajci koji se drže propisa i utvrde da ste vi u stvari vozili bez vozačke dozvole.

Kazna? Član 330 ZOBS kaže:

"Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač ili lice koje upravlja motornim vozilom, a nema izdatu vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju motornih vozila".

Ukoliko pritom izazove udes, kazna je još veća.

Ali tu je i zabrana upravljanja od najmanje 8 meseci i 14 kaznenih poena.

Pošto se vozačima sa probnom vozačkom oduzima vozačka dozvola kada dobiju najmanje 9 kaznenih poena, to praktično znači da će ostati bez dozvole.

Drugi scenario – vi ste krivi

U startu, ponavlja se prvi scenario – kakav god da je ishod.

Međutim, tu na scenu stupa i vaša osiguravajuća kuća – ona čiju polisu obaveznog osiguranja imate. Obavezno osiguranje služi da nadoknadi štetu koji vi izazovete na drugim vozilima, predmetima, objektima, ali i štetu koju nanesete ukoliko je prilikom udesa bilo povređenih ili poginulih.

Ako vaša osiguravajuća kuća prilikom pregleda dokumentacije utvrdi da vi u stvari nemate vozačku dozvolu, već potvrdu da ste predali zahtev za izdavanje dozvole, može da odbije da pokrije štetu.

Imajte u vidu da šteta prilikom udesa može da bude izuzetno velika, a ako bude povređenih, moraćete i njima da platite nadoknadu.

Mogu da vas tuže za razne povrede. Nećemo ulaziti u situacije kada svojom krivicom nekoga učinite invalidom ili usmrtite.

MUP potvrdio – potvrda nije dozvola

Sajt Polovni automobili se povodom ove teme dva puta obraćao MUP-u, i oba puta su dobili isti odgovor:

"Obaveštavamo vas da potvrda o prijemu zahteva za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole, predstavlja dokaz da je podnet zahtev za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole, u postupku izdavanja iste, a ne predstavlja i dokaz da lice kome je takva potvrda izdata poseduje pravo na upravljanje motornim vozilima određenih kategorija".

Uz odgovor je stigla i usmena potvrda da svi pripadnici i zaposleni u MUP-u koji dolaze u kontakt sa ovom problematikom imaju informaciju da potvrda ne može da služi umesto dozvole.

Zaključak

Zbog nestrpljenja i ovako banalne stvari možete da se nađete u veoma nezgodnoj situaciji, koja može da vas košta hiljade i desetine hiljada evra.

Ponavljamo – nije najgore ako vas zaustavi policija i dobijete kaznu od 100.000 dinara. Biće mnogo gore ako izazovete udes, napravite ozbiljnu materijalnu štetu, pa vas još vozač drugog auta tuži za svoje povrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: