Kia uvodi laki hibridni pogon u dizelaše

Korejski proizvođač će u drugoj polovini 2018. godine predstaviti prvi dizel laki hibridni pogon, koji smanjuje emisiju CO2 upotrebom elektromotora tokom ubrzavanja, koristeći starter sa dodatnom baterijom od 48 V.

Podeli

U kompaniji Kia kažu da "EcoDynamics+" tehnologija lakog hibrida nudi povoljniji odnos troškova i performansi u odnosu na klasične hibridne sisteme u automobilima.

Kompaktna priroda komponenti znači da ova nova tehnologija može lako da se ugradi u postojeće vozilo bez uticaja na praktičnost ili raspored komponenti u vozilu.

Kia Sportage biće prvi model, koji će imati u ponudi novi EcoDynamics+ dizel laki hibridni pogon i to već 2018. godine, a novi Ceed, koji na jesen stiže u prodajne salone, biće sledeći automobil koji ovaj pogon dobija 2019.

Korak dalje u ostvarivanju Kijine strategije elektrifikacije do 2025.

Pogon lakog hibrida prva je nova tehnologija koju će Kia predstaviti kao deo šire strategije elektrifikacije svoje game modela.

Uvođenje novog 48-voltnog pogona ujedno znači da je Kia prvi proizvođač, koji nudi kupcima hibridna vozila, plug-in hibride, 100% električna vozila i 48-voltnu tehnologiju.

Plan je da do 2025. ponudi 16 vozila sa naprednim pogonom – 5 novih hibrida, 5 plug-in hibrida, 5 električnih vozila a 2020. novo vozilo sa pogonom na vodonične gorivne ćelije i elektromotor.

Nova tehnologija snižava emisiju CO2

Sa EcoDynamics+ dizelm pogonom lakog hibrida Kia će ponuditi čistije dizelske motore. Sistem deluje u kombinaciji sa tehnologijom selektivne katalitičke redukcije (SCR), koja pomaže kod snižavanja emisija CO2 do 4% po novom svetskom ciklusu merenja emisija (WLTP), i do 7% po novom evropskom voznom ciklusu (NEDC).

Dva načina delovanja: "motor" i "generator"

Kijina tehnologija lakog hibrida koristi litijum-jonsku bateriju od 0,46 kWh i 48 V, i novi starter-generator lakog hibrida (MHSG).

Sa elektronskom kontrolom MHSG-a i upotrebom invertera, sistem neprimetno prelazi sa jednog na drugi od dva načina delovanja - "motor" i "generator".

MHSG, koji je preko kaiša povezan sa radilicom dizel motora, tokom ubrzavanja pruža do 10 kW snage u režimu delovanja "motor", čime se snižavaju buka i emisije.

Regenerativno kočenje za punjenje baterije

U načinu delovanja "generator", MHSG iskorišćava kinetičku energiju vozila prilikom kočenja i tu energiju koristi za punjenje baterije.

Kako EcoDynamics+ deluje na putu

Korejci su pogon EcoDynamics+ razvili za bolje iskorišćavanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem na putu.

Kada MHSG deluje u načinu "motor", tokom ubrzavanja koristi se uskladištena električna energija baterije, koja motoru sa unutrašnjim sagorevanjem pruža dodatni obrtni moment prilikom snažnog ubrzanja, ili snižava buku motora prilikom blagog ubrzanja.

U fazi kočenja, u vožnji po nizbrdici ili kod približavanja raskrsnici, MHSG se prebacuje na način "generator"’, čime - upotrebom radilice - puni bateriju.

Sistem kontroliše napredna elektronska upravljačka jedinica (ECU), koja izračunava najefikasnije iskorišćenje raspoložive energije, uzevši u obzir preostalo vreme punjenja baterije.

Nova funkcija stop/start sistema

Kapacitet baterije može se upotrebiti za delovanje nove funkcije start/stop sistema u vožnji. Ako je baterija dovoljno napunjena, motor sa unutrašnjim sagorevanjem se automatski gasi prilikom kočenja motorom i aktivnim kočenjem.

MHSG neprimetno ponovo pokreće motor – u bilo kom slučaju – ako vozač pritisne pedalu gasa.

Kompaktno pozicionisanje i jednostavna ugradnja u postojeće modele

Kompaktna priroda tehnologije omogućava jednostavnu ugradnju EcoDynamics+ sistema lakog hibrida u postojeću konstrukciju vozila.

U zavisnosti od modela vozila, 48-voltna baterija će biti postavljena na dnu kabine, čime se postiže najmanji mogući uticaj na praktičnost vozila.

Pošto je MHSG preko remena radilice direktno povezan sa motorom, gotovo da uopšte ne treba vršiti modifikacije u motorskom prostoru.

DC/DC pretvarač 48-voltne baterije omogućava ovoj novoj bateriji povezanost sa napajanjem pomoćne elektronike u vozilu, pošto ima puno veći kapacitet u odnosu na 12-voltni električni sistem vozila.

Odluka za upotrebu MHSG znači i da uobičajeni starter-generator može biti manji i može da se koristi za hladno paljenje pri niskim temperaturama. Baterija od 48 V pomaže kod paljenja motora u većini uslova.

EcoDynamics+ pogon dizelskog lakog hibrida funkcioniše i sa manuelnim i sa automatskimmenjačem, a može da se koristi uz prednji, zadnji ili pogon na sva 4 točka. Takođe, moguće ga je koristiti kod dizel i benzinskih motora.

Detaljnije planove koji se tiču tehnologije lakog hibrida, Kia će predstaviti u narednim mesecima.

Aktuelno

Vozila na struju će povećati zagađenje vazduha u Kini

Masovnija upotreba električnih automobila trebalo bi da u kineskim gradovima smanji nivo zagađenja vazduha izazvanog korišćenjem vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, najnovija studija pokazuje da bi u stvarnosti vozila na struju mogla da dovedu do suprotnog efekta – da povećaju zagađenje u toj zemlji.

Aktuelno nedelja 27.05. 09:00 Komentara: 40

Vozači (za sada) odahnuli, ali šta ih očekuje kasnije?

Pored izraženog negodovanja i ljutnje, reakcije čitalaca na vest o uvođenju duplog tehničkog pregleda pokazale su da smo kao vozači generalno svesni potrebe za unapređenjem bezbednosti saobraćaja, ali da su neophodne mere koje će suštinski promeniti trenutno stanje na srpskim putevima.

Aktuelno subota 19.05. 08:45 Komentara: 70
strana 1 od 11 idi na stranu