Zamenite točak u 5 koraka

Zamislite sledeću sliku: vraćate se kasno uveče sa puta i usred neke nedođije pukne vam guma. Zbog ovakvih i sličnih situacija neophodno je da znate sami da zamenite gumu – zlu ne trebalo. A i nije neka nauka.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2013.

09:48

Default images

Izvor - sajt Internet prodaja guma

Pre svega, potrebno je da u automobilu uvek imate neophodan alat - dizalicu i odgovarajući ključ, kao i baterijsku lampu i sigurnosni trougao. S obzirom na to koliko su gume prljave, preporučujemo da u vašem vozilu uvek imate i krpu ili zaštitne rukavice.

1. Pripremite automobil za promenu gume

Kada čujete neprijatan zvuk pucanja gume, najpre vozilo sklonite sa puta na neki parking ili drugo bezbedno mesto, ugasite motor, ostavite upaljena svetla i povucite ručnu kočnicu. Ručicu menjača prebacite u prvu brzinu. Poželjno je da svi putnici izađu iz vozila.

Napominjemo da vozilo treba da stoji na ravnoj površini koja se ne kliza, kako bi zamena točka protekla bezbedno. Ako vaš automobil ostane sa probušenom gumom na putu i nema prostora da ga pomerite, znajte da prema Pravilniku morate da 50 metara iza vozila postavite sigurnosni trougao i uključite sva četiri migavca.

Rezervni točak uglavnom se nalazi u gepeku, a kod nekih SUV vozila na vratima prtljažnika. Na starijim modelima automobila, poput Zastavinih, nalazi se ispod poklopca motora (haube).

Pre nego što prionete na menjanje, proverite da li je rezervni točak ispravan, odnosno da li je pritisak u gumi odgovarajući. Pre nego što pristupite podizanju automobila, malo razlabavite/popustite šrafove na točku.

2. Podignite auto

Dizalicu postavite na čvrstu podlogu. Međutim, ako je vozilo silom prilika na mekšoj podlozi, onda ispod dizalice poturite čvrst predmet, to može biti čvršći lim ili daska, šta se već nađe u autu ili u blizini. U suprotnom, dizalica i vozilo mogu biti oštećeni.

Dizalicu postavljate ispod vozila, blizu točka koji menjate, ali je najbolje da u priručniku pogledate koje je to tačno mesto, jer različiti automobili imaju različite pozicije. Pozicije su najčešeće obeležene na donjem delu karoserije vozila. Zatim možete podići auto.

3. Bezbednost pre svega

Kada podignete vozilo, položite rezervni točak ispod auta, kako bi ga zadržao u slučaju da padne sa dizalice. Nikako se ne podvlačite pod automobil ako ga drži samo dizalica.

4. Skinite točak

Odvrnite šrafove dva po dva u dijagonalnim parovima i skinite točak.

5. Zamena točka

Na mesto oštećenog stavite rezervni točak. Ovde opet možete iskoristiti savet za poturanja točka ispod automobila, radi sigurnosti, samo što ovaj put pod vozilo stavljate oštećeni točak. Zavrtnje za pritezanje točka lagano zategnite i polako spustite automobil na podlogu. Tek tada snažno zategnite šrafove ključem i to unakrsno.

Kao što smo rekli, zamena točka nije neka nauka. Da li znate još neke savete ili drugačije metode zamene točka? Podelite ih sa nama.

Pročitajte i druge tekstove na temu automobilskih guma:
Da li je rezervni točak stvar prošlosti?
Polovne gume: Šta dobijamo za njihovu cenu?
Pročitajte šta su to "brze gume".
Saznajte šta označavaju brojevi i slova na gumama.
Pročitajte o vrstama i nameni pneumatika.
Pročitajte kako se treba starati o gumama tokom letnjih meseci.
Pročitajte tekst o trajnosti guma.
Trendovi: Širi izbor, veće dimenzije - skuplje gume.
Pročitajte o novim, "tihim" gumama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: