Kia Stinger - ulaznica za visoko društvo / VIDEO

Korejski proizvođač pretočio je impresivni GT koncept iz 2011. u produkcijski model kojim će se na tržištu suprotstaviti rivalima iz premijum segmenta.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2017.

10:58

Kia Stinger - ulaznica za visoko društvo / VIDEO

Kia Stinger je jedan od modela koji se dugo očekivao, s obzirom da su iz korejskog proizvođača već godinama stizale sporadične vesti o njegovom razvoju. Najzad, automobil je imao svetsku premijeru na auto-salonu u Detroitu, koji je svoje kapije otvorio u nedelju 8. januara.
Iako ovo nije prvi iskorak Kije u segment luksuznih sedana sa zadnjim pogonom, s obzirom da je pre nekoliko godina predstavljena premijum limuzina K900 (na nekim tržištima poznata pod oznakom K9), Stinger ima atraktivniji dizajn i sportski pedigre, koji treba da mu obezbedi konkurentnost modelima kao što su BMW Serije 3 ili 4 Gran Coupe, Audi A4 i A5, Infiniti Q50, Lexus IS...
Korejski proizvođač pohvalio se da je međuosovinsko rastojanje Stingera od 2.905 mm toliko da ovaj automobil po prostoru u unutrašnjosti ostavlja pomenute rivale iza sebe. Osim toga, Kijin novi model raspolaže i zavidnom ukupnom dužinom (4.831 mm), kao i širinom (1.869 mm), pa će osim prostrane putničke kabine, kupcima na raspolaganju biti i veliki prtljažnik, "veći nego kod mnogih modela u klasi", kažu u korejskoj kompaniji.

"Gepek je dovoljno veliki da u njega može da se smesti standardna torba za golf sa štapovima", objašnjavaju u Kiji, nagoveštavajući tako kojoj ciljnoj grupi kupaca je ovaj model namenjen.
S obzirom da je Kia Stinger svetsku premijeru imala na severnoameričkom tlu, proizvođač je za sada fokusiran na verzije koje će se prodavati na tom kontinentu. U pitanju su dva turbo benzinca, osnovni 2.0 litarski četvorocilindraš i 3.3 litarski V6 bi-turbo motor.

Očekuje se da će slabiji benzinski agregat isporučivati oko 255 ks i oko 350 Nm maksimalnog obtnog momenta. Snažnija verzija, koja će imati GT oznaku, trebalo bi da razvija 365 ks i 510 Nm.
Oba benzinca biće ponuđena u standardnoj konfiguraciji sa zadnjim pogonom, kao i u opciji sa pogonom na sva 4 točka. Snaga će se prenositi pomoću osmobrzinskog automatika.

Kia je saopštila da će Stinger GT biti u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za 5,1 s i da dostigne maksimalnih 269 km /h.

Model za evropsko tržište najverovatnije će biti predstavljen u martu, na ženevskom auto salonu, a osim benzinaca, na raspolaganju će biti i dizelaš.
U Kiji objašnjavaju da je veći deo konstrukcije modela Stinger razvijen u Evropi i da je tim inženjera proveo dosta vremena testirajući u usavršavajući automobil na Nirburgringu.

Kia Stinger je prvi model korejskog proizvođača koji će u ponudi imati adaptivno oslanjanje Dynamic Stability Damping Control. Vozač će takođe moći da izabere jedan od 5 predefinisanih modova u vožnji, a neće izostati ni brojni savremeni sistemi asistencije koji će se starati o bezbednosti, kao što je sistem za sprečavanje frontalnog sudara, Forward Collision Assistance (FCA) sa integrisanom tehnologijom automatskog kočenja u slučaju opasnosti, Autonomous Emergency Braking (AEB), i detekcijom pešaka na putu.
Kia Stinger najpre će se pojaviti na američkom tržištu, tokom leta, a cena za sada nije saopštena.

Pogledajte promotivni video ovog modela:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: