Srpski naučnici o otkriću planeta: Života možda ima ali ne za nas

Naši naučnici tvrde da je još rano da razmišljamo o selidbi na novootkrivene planete oko zvezde Trapist 1 udaljene 40 svetlosnih godina od Zemlje.

Život

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

16:15

Srpski naučnici o otkriću planeta: Života možda ima ali ne za nas
Foto: Tanjug / NASA/JPL-Caltech via AP

Iako je Nasa obznanila otkriće sedam novih planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema, kao i da je na tri od njih moguć život, naši astronomi i astrofizičari kažu - još je rano da pakujemo kofere! Osim što je novootkriveni sistem udaljen "svega" 40 svetlosnih godina od Zemlje, stručnjaci tvrde da njihovo "Sunce" - Trapist 1, toliko jako zrači da munjevito uništava tamošnju atmosferu.

Da je Zemlja samo jedna za život kakav mi poznajemo, tvrdi i astrofizičar prof. Momir Stepanović, nekadašnji predavač astronomije na Univerzitetu Kolorado i učesnik američkih istraživanja o poreklu života u svemiru.

- To što su objavili stručnjaci NASA, pre svega se odnosi na to da su ove planete Zemljinog tipa, odnosno čvrste i stenovite - objašnjava prof. Stepanović. - Ono što tek sledi jeste utvrđivanje koliko su te planete tople, odnosno hladne, da li na njima ima vode u tečnom stanju, kao i atmosfere i magnetnog polja. Da bi se sve to utvrdilo, na te planete trebalo bi poslati sonde, a na ovom tehnološkom nivou, to je potpuno nemoguće.

Ipak, vest da je pronađeno sedam novih planeta, smatra se značajnim astronomskim otkrićem, budući da se, po rečima Igora Smolića iz Instituta za fiziku u Beogradu, okolnosti pod kojima je uopšte moguće uočiti planete dešavaju jednom u nekoliko stotina slučajeva.

- Generalno, samo otkriće sedam novih planeta svakako je ohrabrujuće, ali sudeći po činjenicama koje nauka nesumnjivo poznaje, na planetama koje kruže oko ovakvih zvezda, takozvanih crvenih patuljaka, život kakav mi poznajemo, verovatno nije moguć - kaže Smolić. - A razlog je izuzetno visok intenzitet "iks" i UV zračenja koje emituje zvezda Trapist 1. Atmosfere na tim planetama, po pravilu, nema.

- Ove planete orbitiraju u "nastanjivim zonama" oko zvezde u sistemu Trapist 1, na 40 svetlosnih godina od Zemlje, a moguće je da u narednoj deceniji budu otkriveni i dokazi da na njima postoji život - rekli su pre dva dana naučnici na konferenciji NASA posvećenoj velikim otkrićima van Sunčevog sistema. - Otkrivene planete veličine su Zemlje, nalaze se u tri zone u kojima je moguće nastanjivanje.

Kako je na konferenciji rečeno, naučnici veruju da na najmanje tri od ovih sedam planeta postoji voda, možda čak i okeani, i da je pitanje dogledne budućnosti kada će ona moći da bude otkrivena.

- Trapist 1 ima samo osam odsto Sunčeve mase, tek je malo veći od Jupitera i mnogo hladniji i crveniji od Sunca - rečeno je na konferenciji. - Ova zvezda toliko je manja od Sunca koliko i loptica za golf u odnosu na košarkašku loptu. Ako bi se čovek našao na nekoj od ovih planeta, sve bi mu izgledalo mračnije, pošto bi svetlo bilo 200 puta manje od svetla Sunca, nešto nalik sumraku. Uprkos tome, sve bi bilo dovoljno toplo, s obzirom na to da dopire jednako energije kao sa Sunca, ali kroz infracrvene zrake.

Stručnjaci NASA zamislili su kako bi čoveku koji stoji na jednoj od ovih planeta, izgledala "panorama".

- Njihovo "Sunce" izgledalo bi - ružičasto, a na nebu bi golim okom mogli da vide i ostalih šest planeta - tvrde naučnici.

TELESKOPI DETEKTUJU ŽIVOT

Po rečima Anđelke Kovačević, profesora Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu, teleskop "Habl" koji koristi NASA uveliko pretražuje atmosferu oko ovih planeta. Kako kaže, očekuje se da će postojeći teleskopi, kao i teleskop "Džejms Veb" koji će se koristiti od naredne godine, biti dovoljno jaki da bi detektovali životne uslove na ovakvim planetama. Od metoda koje se koriste, najčešća je spektrometrija Izvor: Večernje novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: