Japanci testiraju uređaj za skupljanje svemirskog otpada

Japan je danas poslao u svemir letelicu za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice (ISS), koja je ponela i novi uredjaj za sakupljanje svemirskog otpada.

Život

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

09:28

Japanci testiraju uređaj za skupljanje svemirskog otpada
ESA

Naučnici iz japanske svemirske agencije JAKSA (JAXA) su napravili vrstu hvataljke za otpad nastao ljudskom aktivnošću - za delove starih satelita ili raketa, u orbiti bliže Zemlji, koje će na kraju gurnuti u atmosferu gde će izgoreti.

Više od 50 godina istraživanja svemira od lansiranja prvog satelita, sovjetskog "Sputnjika", 1957. godine, napravilo je čitav pojas otpada koji utiče na svemirsku opremu i izaziva stotine sudara godišnje.

Uredjaj se sastoji od "elektodinamičkog kabla" od čeličnih vlakana i aluminijuma, i mreže u čijoj je izradi pomogla frima za opremu za ribolov, a pokreće ga električna energija koja se dobija pomoću magnetnog polja Zemlje.

Dužina kabla s mrežom je 700 metara, a naredne verzije će biti dučake pet do 10 kilometara, te će hvatati mnogo više otpada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: