Supermesec za pamćenje - možda samo jednom u životu

Pogledate li tokom noći u nebo, svedočićete nečemu zaista spektakularnom – ogromnom supermesecu koji će biti izuzetno veliki i sjajan, piše BBC.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 13.11.2016.

17:10

Supermesec za pamćenje - možda samo jednom u životu
Foto: Thinkstock

Mesec je bio veliki i prošlog meseca, ali ovaj će biti poseban, najveći i najsjajniji od 1948. godine, dakle u poslednjih sedam decenija.

Za “supermesec” su potrebne dve stvari – mora se raditi o punom Mesecu i mora biti naročito blizu Zemlje, a ovaj će biti bliži nego što je ikada bio u poslednjih 68 decenija. To znači da će Mesec na nebu za mnog biti najveći koji će videti u životu.

Supermesec je obično 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji od "običnog" punog Meseca.

Ako možete, izađite napolje, negde gde nema puno uličnog svetla i pogledajte u nebo. Ako je vedro i ako ga ugledate dok je blizu horizonta, dogodiće se optička iluzija zbog koje će Mesec izgledati još veće i spektakularnije.

Još jedan supermesec trebalo bi da se pojavi 14. decembra, ali neće biti tako čaroban kao u novembru, najveći u ovome veku.

Međutim on će biti poseban na svoj način. Budući da će biti jako sjajan, otežaće posmatranje kiše meteora sledećeg meseca, piše BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: