Kina lansira prvi svetski kvantni komunikacioni satelit

Kina se sprema da u julu lansira prvi svetski kvantni komunikacioni satelit težak blizu 500 kilograma u sklopu misije QUESS (Quantum Experiments at Space Scale ili Kvantni eksperimenti u svemiru).

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2016.

18:31

Kina lansira prvi svetski kvantni komunikacioni satelit

Satelit će pokušati da testira neobični fenomen kvantne povezanosti u kom dve čestice deluju kao međuzavisni par čak i kada su među njima enormne udaljenosti. Svojstvo jedne čestice je ogledalo druge i zajedno čine jedan sistem.

To znači da merenjem osobina jedne čestice kao što je elektron, automatski znamo osobine njegovog "partnera" koji može da se nalazi na drugoj strani svemira. Ovaj fenomen predstavlja problem jer implicira da čestice "komuniciraju" među sobom iako ne postoji fizička mogućnost njihove interakcije, pogotovo ne pri velikim udaljenostima.

Prema tome, satelit bi mogao sadržati jednu česticu dok bi se na površini Zemlje nalazio njen "partner". Na ovaj način kvantna povezanost bi se dodatno testirala zahvaljujući udaljenosti satelita koji će orbitirati na visini od 600 kilometara sinhrono sa Suncem.

Ukoliko se kvantna povezanost pokaže tačnom, implikacije po buduću tehnologiju su enormne, a stručnjaci već vide potencijal u komunikaciji i enkripciji. U ovom projektu pored kineskih naučnika iz Šangaja učestvuju i stručnjaci sa Univerziteta u Beču.

foto: NASA's Marshall Space Flight Center

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: