Kako se religije šire svetom?

Hinduizam, budizam, hrišćanstvo, judaizam i islam čine listu od pet najvećih svetskih religija. Šta god mislili o njima, činjenica je da religije menjaju istoriju i oblikuju svet.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2015.

15:10

Default images
YouTubeScreenshot

U definisanju samog pojma religije, što bi trebalo da bude početna tačka svake rasprave o potrebi čoveka za okupljanjem i deljenjem u religijske grupe, zdrav razum često izostaje pa se pojam religije meša s pojmom vere, a argumenti (ako se mogu tako nazvati) u korist religije često ostaju na prizemnim tumačenjima koja se uglavom svode na "tradiciju".

Uprkos rastućem broju kritičara religije, ateista i uopšte pripadnika nereligioznih grupa i opredeljenja, religije još uvek grabe velikim koracima. Prema nedavnom istraživanju organizacije Pew, do 2050. godine najjača svetska religija biće hrišćanstvo, iako trenutno najveći porast broja sledbenika beleži islam.

Na temelju još jednog istraživanja o fenomenu religija, Business Insider je objavio zanimljivu animiranu mapu koja na slikovit način prikazuje širenje najvećih svetskih religija svetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: