Šta bi se desilo kada se više nikad ne bismo istuširali?

Verovatno vam se bar jednom u životu desilo da preskočite tuširanje, što nije izazvalo nikakave negativne posledice. Međutim, šta bi se desilo kada se više nikad ne biste okupali?

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2015.

09:50

Default images
Foto: Thinkstock.com

Osim što biste oko sebe širili nesnosan miris, bakterije na vašoj koži bi se namnožile i znatno lakše prodrle u vaše oči, nos ili usta, što bi prouzrokovalo dijareju, grip ili različite vrste kožnih infekcija.

Prašina, znoj, odumrle ćelije i prirodna ulja kože počela bi da se gomilaju na koži, a stanja poput akni ili folikulitisa drastično bi se pogoršala. Njihovo taloženje dovelo bi do stvaranja velikih braon mrlja, oboljenja koje dermatolozi nazivaju dermatitis neglecta.

Međutim, iako je ovakva situacija nepoželjna, stručnjaci savetuju da ne treba ni preterivati sa tuširanjem jer se na taj način skidaju prirodna ulja koja štite kožu i stvaraju mikro povrede, zbog čega koža postaje podložnija infekcijama.

Ako radite u zdravstvu ili trenirate, najbolje bi bilo kupati se svakodnevno. Međutim, ukoliko obavljate sendentarni posao, savet stručnjaka je da se tuširate bar tri puta nedeljno, a po potrebi i češće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: