Koliko vremena je potrebno da propadnete kroz Zemlju?

Čuveno hipotetičko pitanje sa predavanja iz oblasti fizike: koliko vremena bi vam trebalo da propadnete kroz tunel s jedne strane Zemlje na drugu, konačno je dobilo odgovor.

Život

Izvor: Daily Mail

Subota, 28.03.2015.

12:11

Default images
Beta / NASA Goddard Space Flight Center

On glasi: 38 minuta i 11 sekundi, piše magazin Science.

Do tog rezultata, koji se za četiri minuta razlikuje od ranijih odgovora, došao je apsolvent Mekgil univerziteta Aleksandar Kloc.

Naime, Kloc je uzeo u obzir da Zemlja ima slojeve različite gustine, što bi moglo da utiče na hipotetičkog čoveka koji propada kroz tunel s jednog na drugi kraj planete.

“Zbog Zemljine građe, gravitacija se blago povećava, kako idete ka gušćem jezgru i to do oko 110 odsto u odnosu na vrednost na površini. Zatim slabi dok prolazite kroz samo jezgro i u njegovom središtu dostiže nulu”, objašnjava Kloc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: