"Privilegovani belci ne treba da kradu hip-hop"

Dve velike hip-hop zvezde javno su se sukobile zbog rase. Međutim, hip-hop borba je mnogo veća od ove dve žene, kaže novinarka i kritičarka britanskog Telegrafa.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 28.12.2014.

16:40

Default images

Pre tri godine Azelija Benks je imala veliki hit "212" a ove godine je konačno i objavila svoj debi album. Međutim ona je poznata i po svom sukobu sa australijskom reperkom Igi Azelijom.

Nedavno je Azelija Benks u intervjuu za njujorški radio Hot 97 pokušala da objasni šta je uzrok sukoba sa Igi.

Posebno je bila iznervirana zbog činjenice da je Igi Azelija nominovana za Gremi za najbolji rep album. "Gremiji su nagrade za umetničku izvrsnost a Igi Azilija nije izvrsna", rekla je Benks.

"Kada ovaj Gremi date belom klincu on mu govori - ti si sjajan, ti si fantastičan, ti možeš da postigneš sve što poželiš. Dok crnom detetu u isto vreme to govori - Nemaš pojma. Ne znaš ništa. Nisi kreativan. I to je ono što me uznemirava".

"Kao crkinja, nisam sigurna da li Azelija Benks shvata dubinu polemike koju je započela - o hip-hopu i privilegijama belaca", komentariše novinarka britanskog Telegrafa Reni Edo Lodž. "Barem mi dugujete pravo na moj identitet. To je sve što nam je bitno u repu i hip-hopu", objasnila je Azelija.

Kada je čula ovaj intervju, Igi Azelija je odgovorila na Tviteru: "Sama si napravila neprijateljsku atmosferu, zato što si puna predrasuda i nemaš mentalne kapacitete da shvatiš to. I verovatno nikada nećeš. Sada pretvori to u rasu, politiku, šta god želiš ali te zbog toga ljudi neće više voleti i zato upravo plačeš na radiju. Uživaj u udaranju glavom o metaforički zid od cigle i uživaj u ovoj pažnji. Preko mene je jedino i možeš dobiti".

Ona je optužila Benksovu da igra na kartu rase, i time što je optužila da je puna predrasuda ona se zapravo poslužila obrunutim rasizmom. Njen odgovor je učinio da Benksova izgleda "kao besna crna žena" - ljubomorna, ogorčena i opsednuta.

"Ovaj odgovor došao je od plavuše, Australijanke koja repuje glasom koji imitira crnu Amerikanku. Gledanje njenog videa podseća na moderni Minstrel šou", misli Reni Edo Lodž. "Njen naglasak i govor dok repuje je potpuno drugačiji od njenog australijskog govora u intervjuima. Čini se kao da joj nije jasno zašto hip-hopom dominiraju crnci ali je sigurna da joj je mesto u hip-hopu. Ona uspeva u žanru bez ideje o njegovom društvenom i istorijskom značaju", kaže Edo Lodž.

Usred ove borbe, hip-hop veteran Q-Tip je ponudio pogled na situaciju. U seriji tvitova upućenih Igi napisao je "Hip-hop je umetnički i socio-politički pokret koji se proširio iz njujorških geta sedamdesetih. Nastao kao pokret koji se bori za građanska prava, namenjen je svima koji mogu da se povežu sa korenima, istorijom, energijom. On vas magnetiše da ispunite svoje snove. Ali, moraš znati istoriju pre nego što uđeš u okrilje hip-hopa".
Foto: Beta/AP
"Hip-hop je postao toliko globalan da pasivnom slušaocu ne možete zameriti što nije upoznat sa njegovim korenima, politikom ili rasom.

Ali čak i na prvi pogled jasno je da tu nešto ne valja. Azelija Benks pravi kreativnu muziku, pomera granice i to zaslužuje nagradu dok Igi Azelija pravi dosadni i već viđeni pop. Međutim Forbs Igi Azeliju vidi kao "jednu od najzanimljivijih novih hip-hop umetnica".

Rasprava je zapravo o tome forsiranju mediokriteta belaca dok crni talenti nastavljaju da čekaju na margini. Na ovaj način strukturalni rasizam cveta. Naći crnca na poziciji da odlučuje je kao igranje igre "Pronađite Volija". Niko ne traži od Igi Azelija da prestane s tim što radi zato što je belkinja. Već da prepozna istorijsku važnost pokreta na kome je napravila karijeru", zaključuje novinarka Telegrafa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: