Amerika i Indija zajedno "osvajaju" Mars

Indijska sonda koja je trenutno u orbiti Marsa već šalje brojne fotografije Crvene planete. NASA u međuvremenu otkriva da želi da sarađuje sa Indijom u budućim misijama.

Život

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 02.10.2014.

21:45

Default images

Administrator NASA Čarls Bolden i K. Radakrišnan, predsednik Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO) pokrenuće satelitsku misiju koja će pratiti Zemlju i ustanoviti putanje za buduće zajedničke misije za istraživanje Marsa.

Dve agencije se nadaju da će sarađivati i u aktuelnim misijama.

Na Međunarodnom astronautičkom kongresu lideri dve svemirske agencije sastali su se kako bi porazgovarali o formiranju NASA-ISRO radne grupe.

Oni su takođe potpisali međunarodni ugovor koji definiše kako će agencije funkcionisati u misiji NISAR, zakazanoj za 2020. godinu.

“Potpisivanje ovih dokumenata pokazuje snažnu posvećenost agencija napretku nauke i poboljšanju uslova života na Zemlji”, rekao je Bolden. “Ovo partnerstvo će doneti koristi obema državama i svetu”.

Inače, obe agencije su lansirale sonde koje su u razmaku od samo nekoliko dana našle u orbiti Marsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

19 h

Podeli: