Predavanje i performans profesora Sikore

Centar za istraživanje kultura, politika i identiteta ima čast da najavi otvoreno predavanje profesora Tomaša Sikore (Tomasz Sikora) “Living with an Alien; or, (Again) Against Representation”, koje će biti održane 23. avgusta u 19:30h na Fakultetu za medije i komunikacije, na UniverzitetuSingidunum u Beogradu (IV sprat, sala 8), u okviru Letnje škole za seksualnosti, kulture i politike.

Život

Izvor: Izvor: IPAK.Centar

Petak, 22.08.2014.

15:02

Default images

U svom predavanju profesor Sikora će predstaviti queer politike koje proizilaze iz (teorije) umetnosti i estetike umesto iz liberalno-pravnog registra prepoznavanja i priznavanja, reprezentacije i prava. Kao što bi se jedan avangardni umetnik, kreirajući sisteme označavanja i relacija koji ne potpadaju pod postojeći okvir čitljivosti, obratio (virtuelnoj) publici koja tek treba da se pojavi (susrećući se, pri tom, sa rizikom neuspeha da se publika, ipak, nikada i neće materijalizovati), tako će Sikora insistirati da queer aktivizam (kao i queer teorija) performiraju poltike koje “nisu domen reprezentacije ljudi, već njihovih kreacija”. Referišući na načine na koje umetnost nikada ne uspeva (ontološki) da stvori “queer objekte” (uz jednu široku definiciju tog termina), Sikora će istražiti načine na koje queer politike nikada ne uspevaju da stvore queer prakse, subjektivitete i društvenosti izvan postojećih liberalno-humanističkih epistemioloških normativa.

Predavanje prof. Sikore je integralni deo otvorenog programa Letnje škole za seksualnosti, kulture i politike, koja se, u organizaciji IPAK.Centra odvija od 18. do 24. avgusta u Beogradu.

Tomaš Sikora je profesor na departmanu za engleski jezik na Pedagoškom Univerzitetu u Krakovu (Poljska). U period od 2000. do 2006. on je zajedno sa Tomaszom Basiukom i Dominikom Ferens organizovao seriju konferenicja koje su uvele queer teoriju na poljsku akademsku scenu. Tri toma eseja, inspirisana ovom konferencijom su: Odmianyodmienca/A Queer Mixture (2002), Parametrypozadania [Parameters of Desire] (2006), i Out Here: Local and International Perspectives in Queer Studies (2006). Saradnja između Sikore, Basiuka i Ferensa nastavljena je kroz pokretanje i odžavanje online časopisa za queer studije Inter Alia (na poljskom i engleskom) koje je do sada doživelo šesto izdanje. Sikora je takođe objavio Virtually Wild: Wilderness, Technology and the Ecology of Mediation (2003) i Bodies Out of Rule: Transversal Readings in Canadian Literature and Film (2014) i bio je ko-urednik brojnih izdanja na američkim i kanadskim studijama, uključujući i Embracing Otherness: Canadian Minority Discourses in Transcultural Perspectives (2010) i Towards Critical Multiculturalism: Dialogues Between/Among Canadian Diasporas (2011). Oblasti u kojima radi uključuju queer teoriju, kritičku teoriju, interdisciplinarne američke i kanadske studije, političku filozofiju i goticizam. Takođe je i bloger, novinar i amaterski se bavi fotografijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: