Naučnici oživeli mahovinu staru 1.500 godina

Mahovina sa Antarktika, stara više od 1.500 godina, oživljena je zahvaljujući naučnicima.

Život

Izvor: techtimes.com

Utorak, 18.03.2014.

20:08

Default images

Time je ova biljka postala najstarija na svetu. Do sada se verovalo da mahovine mogu biti oživljene samo dvadesetak godina pošto su zaleđene.

Mahovine su ključni deo ekosistema i na Severnom i na Južnom polu. U mnogim oblastima su dominantne biljke i prestavljaju važnu kariku u lancu ishrane ovih zaleđenih delova sveta.

Ova grupa mahovina ostala je pod ledenom kapom punih 15 vekova. Istraživači veruju da je ona već bila nekoliko decenija stara, kada ju je okovao led.

Bakterije mogu da ožive i posle nekoliko hiljada, pa čak i miliona godina.

Piter Konvi iz Britanskog antarktičkog istraživačkog tima, jedan od autora studije, je sa kolegama uzeo uzorke mahovina pronađenih u ledenoj kapi na ostrvu Signi.

Uzorci su smešteni u inkubator, gde su zagrevani i pružena im je normalna količina svetlosti. Za manje od mesec dana mahovina je ponovo rasla.

Istraživači sada žele da ožive i druge starije uzorke, što znači da bi ubrzo mogli da uzgajaju biljke stare između četiri i pet hiljada godina.

Detalji o ovom otkriću objavljeni su u žurnalu Current Biology.

Naučnici oživeli 30.000 godina star virus

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: