Nauka: Ovo je idealno vreme za kafu, a evo i zašto

Kada je najbolje vreme da posegnete za šoljom kafe? Sudeći po studentu neuronauke na doktorskim studijama najbolje vreme za kafu je između 9.30 i 11.30 časova.

Život

Izvor: Popsci

Četvrtak, 07.11.2013.

08:50

Default images

Stiven Miler objašnjava da nas vreme u koje uzimamo kafu sprečava da razvijemo tolerantnost prema kofeinu, otprilike na isti način na koji koristimo antibiotike samo onda kada su potrebni kako telo ne bi razvilo imunitet na ove izuzetno važne lekove.

Međutim, sa kofeinom, mi ne pokušavamo da promenimo percepciju tela prema bolu/zadovoljstvu ili bakterijama – mi se igramo sa njegovom budnošću.

Baš kao što ne bi trebalo da koristimo izuzetno jake lekove protiv bolova kada imamo malu glavobolju, Miler preporučuje da izbegavamo kafu u onim vremenskim periodima kada je telo prirodno budno. Umesto toga, za kafom bi trebalo da posežemo u trenucima kada telo polako posustaje, trenucima koje reguliše naš prirodni telesni sat.

Foto: Image courtesy of Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: