Život

Sreda, 28.08.2013.

18:00

Zašto su drvoseče najveće muškarčine?

Sečenje drveća radi čišćenja zemlje i prehranjivanje porodice stvaraju više testosterona kod muškaraca nego aktivnosti poput sporta, otkrila je nova studija.

Izvor: Abc.net

Default images

Ovo otkriće menja shvatanje naučnika o ulozi testosterona u ljudskom telu – čini se da nije sve u takmičenju i agresiji.

Dr Ben Trambl sa Insituta socijalnog i ekonomskog istraživanja na Univerzitetu Kalifornije i njegove kolege proučavali su grupu farmera u Amazonu.

Uzorci njihove pljuvačke uzimani su nakon igranja fudbala i nakon sečenja drveća u šumi radi oslobađanja zemlje za sađenje useva.

Studija objavljena u žurnalu Evolucija i ljudsko ponašanje, otkrila je da je nakon sat vremena sečenja drva nivo testosterona povećan za 48 odsto, dok je nakon fudbala njegov rast iznosio 30 odsto.

Trambl tvrdi da kod muškaraca postoji određena razmena između reprodukcije i preživljavanja.

„Ranije studije pokazale su da nivo testosterona drastični opada kada muškarci poste ili se razbole. Postoji određeni broj kalorija koje su dostupne telu za stvaranje energije, tako da se suočavamo sa situacijom da telo mora da više investira u zadatke za očuvanje života a manje u funkcije koje su zaslužne za održavanje mišićne mase“, tvrdi on.

„Održavanje mišićne mase zahteva previše resursa – potrebno je oko 20 odsto energije za odmaranje samo da bi se ona održavala a znatno više da bi se mišićna masa povećala“.

Međutim, akutno povećanje nivoa testosterona povećava performanse mišića.

„Ovo može biti prednost za muškarce koji koriste svoje mišiće za sportske aktivnosti, ali i za muškarce koji svoje mišiće koriste za stvaranje hrane. Povećanej nivoa testosterona pojačava efikasnost mišića i povećava sposobnost muškaraca da seku drveće – što dovodi do povećane proizvodnje hrane“.

Trambl kaže da su se ranija istraživanja uglavnom fokusirala na muška takmičenja, ali testosteron je zapravo vitalan hormon koji ima veliki broj uloga u našem organizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: