Super Mesec iznad Suve planine (FOTO)

Više od dvesta planinara iz svih delova Srbije uživalo u ogromnom Super Mesecu, koji se u noći između subote i nedelje nadvio nad Suvom planinom.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 23.06.2013.

16:55

Default images

Planinari su u neobično velikom mesecu uživali penjući se ka Tremu, najvišem vrhu Suve planine, koji se nalazi na 1810 metara nadmorske visine.

Zbog meseca i vedrog neba planinarima gotovo da svetiljke nisu ni bile potrebne na noćnom usponu na Trem, koji se organizuje 12. put za redom.
Foto: Tanjug / Aleksandar Æiriæ
Uspon je počeo pola sata posle ponoći sa niškog izletišta Bojanine vode, a završio se pre sam izlazak sunca, oko 4 sata i 45 minuta izjutra, na surovom vrhu Trem, koji dominira iznad belopalanačkog sela Kosmovac.

Planinari su se zatim jutros u 10 sati vratili na početnu poziciju.
Foto: Tanjug / Aleksandar Æiriæ
Organizator noćnog uspona, planinarski vodič Miloš Tašković, izjavio je Tanjugu da je ove godine učestvovao rekordan broj učesnika - više od 200.

"Ove godine smo ciljali da uspon bude upravo u vreme "super meseca" pa su planinari noćas zaista uživali u predivnom prizoru. Uspon su pomno pratili šest vodiča i sve je proteklo u najboljem redu", kazao je Tašković.
Foto: Tanjug / Aleksandar Æiriæ
Planinar iz Pirota Srdjan Tošić, član Planinarskog kluba "Vidlič" iz Pirota kaže da, iako je u dosadašnjoj planinarskoj karijeri "penjao", kako to planinari u žargonu kažu, sve vrhove u susednoj Bugarskoj, a naravno i u Srbiji, noćni uspon ipak ima posebnu draž.

"Zaista je poseban osećaj. Jeste naporno jer dok svi drugi spavaju vi se penjete bez prestanka skoro pet sati, ali je užitak zaista nesvakidašnji", rekao je Tanjugu Tošić.

Neobični Super Mesec u svom punom sjaju moći će da se vidi večeras, po zalasku Sunca. Sledeći put takva pojava na nebu će se ukazati tek za godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: