Prodaje kuću za virtuelni novac

Jedan Kanađanin se nada da će biti prvi čovek koji će prodati svoju kuću za virtuelni novac - Bitcoin.

Život

Izvor: Izvor: BBC

Četvrtak, 21.03.2013.

15:01

Default images

Tejlor Mor, kanadski preduzetnik je oglasio na prodaju svoju kuću sa dve spavaće sobe u mestu Alberta tražeći za nju 450.000 kanadskih dolara ili odgovarajući iznos u virtuelnoj moneti Bitcoin, koja se koristi kao alternativno platno sredstvo i koja vredi oko 47 kanadskih dolara.

On je izjavio da je njegova porodica kada je saznala za njegovu nameru bila šokirana.

"Ovaj virtuelni novac je teško držati u ruci, naročito ukoliko se radi o velikom izinosu, u planu imam nekoliko projekata koje želim da realizujem, a za to će mi biti potrebno mnogo Bitcoina", dodao je on.

Tejlor Mor nije hteo da javnosti saopšti više detalja osvom poduhvatu, jedino se nada da će njegov potez ovu alternativnu valutu više afirmisati u javnosti.

Za razliku od ostalih moneta, Bitcoin ne izdaje nijedna centralna banka ili centralizovana državna ustanova, prvi put se pojavila 2009. godine i bila povezana na globalnu računarsku mrežu koja podržava ovaj vid alternativnog plaćanja i njihove korisnike.

Ljudi stvaraju novac učestvovanjem u mreži u kojoj - na primer rešavaju komplikovane matematičke probleme koristeći kompjuter, pa to zapravo liči na jednu vrstu kviza, a sve veći broj veb prodavnica i onlajn firmi prima Bitcoin kao platežno sredstvo.

Ovaj virtuelni novac se može zameniti za pravi, koji izdaju i kontrolišu centralne banke, kao i koristiti za finansijske transakcije koje su teške za praćenje, što korisnicima daje veći nivo privatnosti od uobičajenog načina plaćanja.

Moneta je prihvaćena i od strane Vikiliksa i ostalih veb sajtova koje primaju donacije, a radi se o instant vidu plaćanja kod koga su provizije za transfer novca jako male.

"Kada šaljete novac u drugu zemlju potrebno je ponekad i nekoliko sedmica da on stigne do onoga kome je namenjen i to može da košta stotine dolara. Smatram da je ovo upravo ono što nam je trebalo: onlajn virtuelni novac koji se prebacuje brzo, jeftino i jednostavno", zaključuje Tejlor Mor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: