Pogledajte "Čoveka od milion dolara"

Bionički čovek, koga su naučnici uspeli da naprave korišćenjem tehnički najsavršenijih udova i organa koji su sakupljeni iz laboratorija širom sveta, predstavljen je javnosti u Muzeju nauke u Londonu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

18:30

Default images

Čovek je sastavljen od veštačkih udova, sintetičke krvi i robotskih ekstremiteta koji verno oponašaju ljudske pokrete, a može i da priča. Ovaj poduhvat naučnici su objasnili time da su želeli da vide koliko daleko su stigli u pokušajima iskopiraju ljudske organe, koji bi u budućnosti možda mogli da poboljšaju određene delove ljudskog tela ili da ih potpuno zamene.

Tako bi u slučaju da vam otkaže neki organ u telu za koji je potrebna transplantacija, mogao biti korišćen veštački organ u koliko u tom trenutku ne postoji davalac istog, nadaju se naučnici.

Ovo bi u budućnosti zaista moglo da bude revolucionarno otkriće koje bi medicini dalo sasvim nove mogućnosti, ali se u javnosti već mogu čuti i primedbe i dileme da bi to možda moglo da dovede i do zloupotreba, poput stvaranja monstruma u priči o doktoru Frankenštajnu.

Za sada jedini organ koji naučnici ne uspevaju da u potpunosti repliciraju jeste ljudski mozak koji je sačinjen iz miliona neurona, a ceo poduhvat koštao je blizu milion dolara.

Pogledajte predstavljanje "Čoveka od milion dolara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

19 h

Podeli: