Zub Džona Lenona kreće na turneju

Tokom narednih nekoliko nedelja brojne gradove u Velikoj Britaniji posetiće ni manje ni više nego zub pokojne muzičke legende Džona Lenona.

Život

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

19:43

Default images

Zub slavnog vlasnika prodat je nedavno na aukciji za devetnaest hiljada funti, a kupio ga je zubar i kolekcionar zuba slavnih ličnosti Majkl Zuk, prenosi britanski magazina NME.

Potom je deo zuba američki dizajner nakita Eri Sofer ugradio u nebičnu ogrlicu koja nosi ime “John Lennon DNA Tooth Necklace”. Vrednost ovog komada nakita procenjena je na petnaest hiljada funti.

Ova ogrlica obići će narednih dana 16 stomatoloških ordinacija čime će biti obeležen Nacionalni mesec raka usta. Izložbu ogrlice sa delom Lenonovog zuba pratiće brojne zdravstvene akcije kojim se podiže svest o opasnosti raka usta.

Lenon je pomenuti zub sredinom šezdesetih godina prošlog veka dao je svojoj kućnoj pomoćnici da ga baci u đubre, ali ga je ona poklonila svojoj ćerki koja je bila veliki fan grupe “The Beatles”.

Zanimljivo je i to da osim ogrlice sa Lenonovim zubom, dizajner Sofer u svojoj kolekciji poseduje i nakit sa delovima zuba Tomija Lija i članova benda “Guns ‘N Roses”.

Britanski mediji sa različitim ocenama pišu ovih dana u izložbi. Dok s jedne strane mnogi hvale potez zbog uspešnog dopiranja do mlađe publike i podizanja svesti o raku usta, drugi kritikuju turneju Lenonovog zuba kao neprimerenu i bizarnu. U oba slučaju, kritika se slaže da je bez sumnje reč o najneobičnijoj turneji u 2012. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: