Kameron tri sata na najdubljoj tački na planeti

Reditelj "Titanika", "Avatara" i drugih filmskih hitova, Džejms Kameron vratio se na površinu Tihog okeana nakon tročasovnog istraživanja i snimanja Marijanskog rova, najdubljeg mesta na planeti.

Pročitajte utiske koje je Kameron poneo sa sobom nakon ovog neobičnog putovanja

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

10:10

Default images

Kameron (58) na put do zone koja se nalazi na 11 kilometara dubine, u zapadnom Pacifiku, istočno i južno od Marijanskih ostrva, blizu ostrva Guam, krenuo je sinoć u specijalno dizajniranoj podmornici "Dipsi čelendžer", a prethodno je bilo planirano da na morskom dnu provede najviše šest sati.

Slavnog režisera je na površini okeana dočekao tim lekara, a zasad nema izveštaja o njegovom zdravstvenom stanju nakon ovog poduhvata, javio je AP.

"Upravo sam stigao na najdublju tačku okeana. Dodirivanje dna nikada nije bilo lepše", napisao je na Tviteru Kameron.

Veličina Marijanskog rova teško može da se zamisli - 120 puta je veći od Velikog kanjona i oko 1,5 kilometara dublji od najvišeg planinskog vrha na svetu Mont Everesta.

Pre Kamerona ovaj poduhvat su sproveli samo švajcarski inženjer Žak Pikar i američki pomorski oficir Don Volš, koji su 1960. godine proveli 20-ak minuta na najdubljoj tački na Zemlji, ali nisu uspeli mnogo toga da vide jer je njihova podmornica pokupila suviše peska sa morskog dna.

Džejms Kameron je zaljubljenik okeanografije još od detinjstva i već je 72 puta silazio na velike dubine, od toga 33 puta se spustio do olupine "Titanika" za potrebe svog filma iz 1997. godine.

Pogledajte kako je ceo poduhvat izgledao u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: