Zemlja nije lopta već - krompir

Evropska svemirska agencija (ESA) predstavila je celom svetu istinski izgled Zemlje prikazane kroz detaljna gravitacijska merenja i proračune. Ovaj stvarni prikaz naše planete pomoći će u istraživanju zemljotresa i ostalih prirodnih katastrofa i pojava.

Život

Izvor: B92

Petak, 01.04.2011.

11:19

Default images

Tačan izraz za ovakav izgled je "matematički oblik Zemlje", a naziv potiče iz 19. veka zahvaljujući matematičaru Johanu Karlu Fridrihu Gausu.

Međutim Gaus, poznat po svojoj krivulji, nije u to doba imao na raspolaganju tehnologiju kakvu koristi ESA. A čak i uz takvu tehnologiju, trebalo im je punih 12 meseci da bi napravili prvi pravi 'geoid' naše planete.

Za to su im bile potrebne razne detalje informacije, a zahvaljujući njihovom istraživanju naučnici će moći lakše da shvate kako Zemlja zapravo funkcioniše.

Prikaz je idealan. Odnosno, okeani su napravljeni bez morskih struja, plime i oseke, a oblikovani su isključivo gravitacijskim silama, što je ključna referenca za merenje cirkulacije okeana, nivoa mora i dinamike leda na polovima.

A sve to zajedno bitno je kako bi se lakše shvatile klimatske promjene, ali i kako dolazi do potresa i drugih prirodih katastrofa.

Iako će mnogi biti razočarani prilično neatraktivnim izgledom naše planete, biće im lakše zbog činjenice da bismo u bliskoj budućnosti mogli predvideti katastrofe poput ove nedavne u Japanu i umanjiti im posljedice.

Ko zna, možda se jednom otkrije i šta im je uzrok...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: