Bizon, Pasat i Žujica - Najbolji bikovi u BiH

Uzgajivači bosanskih bikova su i ove godine dodelili priznanja najboljim bikovima, pa je pehar u lakoj kategoriji poneo Bizon, čiji je vlasnik Hidajet Kučuković iz Sanice, u srednjoj je to Pasat Rusmira Beše iz Kruščice kod Viteza, a u teškoj kategoriji za 2013. najbolji je Žujica u vlasništvu braće Tubić iz Liskovice kod Mrkonjić Grada.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2014.

17:02

Default images

Borbe bikova u BiH imaju dugu i bogatu tradiciju, a poslednjih nekoliko godina biraju se najbolji i zvanično nejuspešniji bikovi, pišu banjalučke "Nezavisne novine" i dodaju da su Brizonja, Brisko, Maks, Lozonja, Brižan, Barun, samo neka od poznatih imena bikova na BiH koridama.

Na četvrtoj po redu redovnoj skupštini Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskog bika u BiH (SKUBBuBiH), koja je održana u Vitezu, bili su predstavnici svih 22 udruženja.

Predsednik SKUBBuBiH Besim Gljiva, organizator najveće manifestacije ove vrste Čevljanske koride, podneo je izveštaj o radu, finansijski izveštaj, a predloženo je i usvajanje drugih akata, kao i pravilnika o sticanju titule šampiona u tri kategorije za područje BiH.

Taj savez ima više od 22.000 registrovanih članova i nekoliko puta više ljubitelja ovog sporta koji redovno posećuju ove manifestacije.

"Slobodno možemo reći da je ovo jedna od najorganizovanijih nevladinih organizacija i jedini savez na području BiH koji ne poznaje entitetske granice i koji čine pripadnici svi konstutivnih naroda u BiH. Finansijski se ne oslanja na bilo kakva budžetska sredstva. U pravom smislu reči, mi smo druga strana BiH", kazao je Gljiva.

U 2013. među najuspješnije i najbolje bikove spadaju i Zekonja Benjamina Fetića iz Zenice, Brisko Zdravka Jurčevića iz Počulice kod Viteza, Peran i Jelenko Muje Hrvačića i Ćamila Mutabdžića iz Vlasinja kod Jajca, Šveđanin Josipa Biletića iz Krčevina kod Viteza i Zečo Zdravka Jurčevića iz Počulice kod Viteza.

Veliku popularnost u BiH i celom regionu, kako pišu "Nezavisne", uživa jedina dama, vlasnica nekoliko vrsnih bikova, od kojih su dva šampioni Čevljanske i Grmečke koride za prošlu godinu - Renata Pranjković iz Viteza. Ona je na neki način postala i zaštitni znak korida u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: