Zašto žene vole šminku

Ponekad život zaista liči na bitku. Možda baš zato ne bi trebalo da budemo iznenađeni što svaka treća žena ne napušta svoj dom, a da prethodno nije stavila bar neku „ratničku’’ boju.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

13:33

Default images

Prema istraživanjima, svaka treća žena se šminka svaki put pre izlaska iz kuće makar se radilo i o odlasku u bakalnicu. Šest od deset žena ne može da zamisli odlazak na posao bez šminke, dok polovina više voli da ima bilo kakav kozmetički proizvod na licu, nego da se prepusti prirodi.

„Za većinu žena dnevni ritual šminkanja je veoma važan. Pomisao da će ih neko videti bez šminke, za njih je užasavajuća’’ , priča Sara Volverson, nosilac istraživanja.

„Šminkanje i kupovina kozmetičkih proizvoda nisu samo stvar uobraženosti. Naprotiv, iz toga se rađa samopouzdanje kako bi bila uspešna u svakom segmentu života’’ , dodaje Volversonova.

Ovo se posebno odnosi na poslovne žene koje su ubeđene da ukoliko se negde pojave bez šminke, izgledi za napredovanje se smanjuju, pokazalo je istraživanje. Svaka četvrta smatra da će u takvoj situaciji unapređenje izostati, a 37 odsto veruje da uprava ima loše mišljenje o njima.

Kako god, po rečima Džeki Fletčer , životnog trenera iz Hempšira, žene se oslanjaju na kozmetiku ne samo da bi sakrile bledilo ili tamne kolutove oko očiju. „Šminka pomaže pri dostizanju samopoštovanja. Istina je da sudimo o drugima na osnovu izgleda, zato je šminkanje posebno bitno poslovnim ženama prilikom pojavljivanja u javnosti.’’

Po njemu, postoji i druga strana medalje. „Ukoliko je razlog za šminkanje samo da bi se žena dopala drugima na osnovu izgleda, a ne toga ko je zaista, to postaje problem.’’

Žene najviše novca troše na kupovinu ruževa i maskara. Prilikom istraživanja na od oko tri hiljade žena, skoro trećina je bila ubeđena da ih njihove jače polovine nikada ne bi zapazile da nisu imale šminku.

Čak i kada veza postaje ozbiljna, ubeđene su da prirodna lepota nije dovoljna. Obično žene čekaju mesec ili dva ne bi li se pred svojim muškarcem pojavila bez šminke. Dok 14 odsto žena ide u krajnost , te ustaju rano ne bi li se našminkale pre nego što im se partner probudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: