Limun pojačava dejstvo zelenog čaja

Dodavanje malo limunovog soka u zeleni čaj može da pojača dejstvo tog čaja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na američkom Univerzitetu "Purdue”.

Život

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2007.

11:45

Default images

Kada se limun doda zelenom čaju, organizam bolje apsorbuje katehine, antioksidanse koje sadrži zeleni čaj.

Istraživanje se sastojalo u posmatranju dejstva dodavanja vitamina C, kao i limunovog soka, u napitke obogaćene katehinima tokom laboratorijski simuliranog varenja.

Rezultati su pokazali da dodavanje limuna, ali i vitamina C, povećava zdravstveno dejstvo zelenog čaja, već poznatog po pozitivnim efektima po zdravlje ljudi, jer katehini koji se u njemu nalaze smanjuju opasnost od pojave raka, srčanih napada i infarkta.

Vođa istraživanja, profesor Mario Feruci, međutim, ukazuje da je problem u tome što su katehini relativno nestabilni u sredini kao što su creva, tako da samo 20 odsto apsorbovane količine ostaje u ljudskom organizmu nakon varenja.

Naučnici zato pokušavaju da poboljšaju apsorpciju tih antioksidanasa.

Dodavanje limuna moglo bi pet puta da poveća količinu katehina koje apsorbuje ljudski organizam, dok se u slučaju čistog vitamina C apsorbcija povećava 13 puta.

Dejstvo koje se pripisuje limunu ne može se, međutim, pripisati i mleku, sa kojim Britanci obično piju čaj.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni početkom 2007. godine u medicinskom časopisu "European Heart Journal”, pokazalo je da dodavanje malo mleka u čaj anulira njegovo pozitivno dejstvo na srce.

To istraživanje pokazalo je da proteini u mleku (kazeini) dolaze u interakciju sa čajem smanjujući u njima količinu katehina, što je suprotno dejstvu vitamina C, preneli su francuski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: