Riga postala baltički Bangkok

Grupa letonskih nevladinih organizacija vodi kampanju protiv najezde velikog broja turista koje Letonci nazivaju "seks teroristima". Najbrojniji su Britanci, koji su za kratko vreme preobrazili Rigu u "baltički Bangkok".

Život

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2007.

17:19

Default images

Kampanja u borbi sa "seksualnim terorizmom" traje već mesec dana. Nevladine organizacije, okupljene pod zajedničkim imenom "Reakcija", obratile su se tim povodom letonskim ženama s molbom, kako je navela lokalna štampa, da se ne upuštaju u kratkotrajne veze sa strancima.

Ta inicijativa usledila je posle turističkog buma koji je zabeležen poslednjih godina u Letoniji.

Prema zvaničnim pokazateljima od 2004. godine, broj turista porastao je za 53 odsto.

Letonke se mnogo dopadaju Britancima koji dolaze u ovu zemlju u nadi da će, ne samo naići na "predusretljive" mlade dame, već i da će moći sebi da priušte jeftino jelo i piće.

"Nismo protiv specifičnih turističkih grupa, ali smo protiv nedoličnog ponašanja", izjavio je predstavnik "Reakcije"  Martins Kozlovskis.

"Mnoge 'normalne' žene i devojke se jednostavno plaše da izlaze u stari grad. S druge strane, pak, mi se obraćamo mladim devojkama da se ne upuštaju u kratke veze sa turistima jer se na taj način daje iskvarena slika o našoj zemlji", dodao je Kozlovskis.

"Postoji konkretan razlog da se plašimo odlaska u staru Rigu", kaže 26-godišnja Ilze, dodajući da u novinama ima mnogo ponuda i reklama sumnjive sadržine.

"Nije ništa čudno što su stranci ubeđeni da su naše žene lake", kaže ona.

Prema njenim rečima, za sve je kriva reklamna propaganda u Britaniji i Irskoj da je Riga grad jeftinog alkohola i seksa.

U samom centru stare Rige, u ulici Kalku, na svakih 50 metara vam u ruke tutnu reklamu striptiz bara ili salona za masažu.

U jednom od noćnih klubova, u publici koja prati striptiz našlo se18 Iraca. Istovremeno, u susednom "respektabilnom" baru, mnogobrojne zanosne lokalne plavuše sede u društvu sa strancima.

Prema rečima 19-godišnje Sandi, koja se u Rigi odmara s dvojicom Italijana, to mesto je ostalo jedno od malo "civilizovanih" mesta.

"Lepo odevenoj ženi je nemoguće da se prošeta po gradu, a da ne bude povrgnuta dobacivanju stranaca", kaže Sandi.

Nekima se, međutim, baš to sviđa, pa se mnoge Letonke žale, u izjavama lokalnoj štampi, da im njihovi zemljaci retko poklanjaju pažnju, i upućuju komplimente.

Ljubica Šuković

Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: