NASA potvrdila otapanje polova

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.06.2006.

20:01

Default images

Eksperti američke agencije za istraživanje svemira NASA, koristeći podatke sa satelita koji su prikupljeni tokom protekle decenije, potvrdili su da se postepeno otapa ledeni prekrivač na oba Zemljina pola.

Očekivalo se da će na Arktiku tri kilometra dubok ledeni prekrivač postepeno topiti, ali ne toliko brzo. Međutim, mnogi eksperti su očekivali da će se još masivniji ledeni prekrivač na Antarktiku uvećati u ovom veku. Prema podacima NASA, događa se upravo suprotno, uprkos većim količinama snežnih padavina na najjužnijem kontinentu.

Ovi rezultati dobijeni su sa dva satelita koja kruže oko Zemlje i mere varijacije u Zemljinoj masi i gravitacionom polju.

"Pratimo promene u masi ledenog prekrivača na Antarktiku putem ovog projekta i otkrili smo da taj kontinent gubi ledenu masu u iznosu od oko 152 kubna kilometra godišnje, što je otprilike jednako količini vode koju Amerika potroši za tri meseca. Prema tome, to je zaista velika količina vode", kaže Izabela Velikonja, jedna od autorki ovog projekta.

Upoređivanjem podataka iz ovog projekta NASA sa drugim istraživačkim metodima, dobijaju se rezultati koji brinu mnoge stručnjake.

"Ukoliko pređemo određenu tačku, doći će do znatnog porasta nivoa svetskih okeana i mora i, mada će taj proces potrajati možda stotinu, dve ili tri stotine godina, u jednom trenutku ga više nećemo moći zaustaviti ili izmeniti", kaže stručnjak NASA Džejms Hansen.

(VOA)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: