Šta se desi kad se dva uragana susretnu /VIDEO

Fenomen koji nastaje pri susretu dva uragana naziva se Fudživara efekat. Ime je dobio po japanskom meteorologu Sakuheju Fudživari, koji ga je prvi opisao 1921. godine.

Život

Izvor: B92

Utorak, 12.09.2017.

16:25

Šta se desi kad se dva uragana susretnu /VIDEO
Foto: Getty

Ako se dva ciklona nađu na udaljenosti od 1450 kilometara, počinju da orbitiraju. Šta se zatim dešava zavisi od pojedinačne veličine uragana.

Ako je jedan uragan manji od drugog, počeće da rotira oko većeg, ali ako su obe oluje slične po snazi, počinju da rotiraju u centru, koji nastaje između njih.

Međutim, ako se jedna drugoj približe na udaljenost od 300 kilometara, onda dolazi do sudaranja ili spajanja, dolazi do transformacije.

Može da se desi da dva uragana manjeg intenziteta i jačine prerastu u jedan veliki. Interakcija takođe može da promeni pravac uragana, što se i dogodilo u julu ove godine sa uraganima Hilari i Irvin.

Hilari je promenila pravac Irvinu sa zapada prema severu. Primer je više izuzetak nego pravilo. Sudari i interakcije se inače retko dešavaju.

Ipak, čini se da klimatske promene sve više utiču na uragane, na koji način - još nije poznato. Postoji mogućnost da izazovu još veći broj uragana, piše Biznis insajder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: