Dok su mamuti gazili Moravu

Zavičajni muzej u Jagodini čuva delove skeleta mamuta nađenih u Velikoj Moravi, za koje arheolozi tvrde da su stari oko 20.000 godina i da pripadaju runastom mamutu.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

11:05

Dok su mamuti gazili Moravu
Ostaci runastog mamuta pronaðeni u Moravi èuvaju se u Zavièajnom muzeju u Jagodini (Foto: Tanjug / Dušan Anièiæ)

Reč je o 32 kosti koje su slučajno, dok su vadili šljunak iz Velike Morave, na dubini od oko 20 metara, pronašli radnici, a zahvaljujući članovima Društva prijatelja arheologije Šumadije i Pomoravlja Zoranu Miloševiću iz Paraćina i Svetozaru Miljkoviću iz Ćuprije, dospeli u Zavičajni muzej.

"Delovi skeleta sa lobanjom su prilično dobro očuvani", rekli su Tanjugu kustosi muzeja, a dosadašnja istraživanja "upućuju da se radi o mamutu primigenijusu".

U okolini Jagodine, na nekoliko mesta, pronađeni su isti skeleti, potsećaju u ovoj ustanovi. Delovi skelaea runastog mamuta pronađeni su u Velikoj Moravi pre 12 godina, ali se mesto gde su pronađeni i dalje čuva u tajnosti, "zbog divljih arheologa, koji ovakve, i skelete drugih praistorijskih životinja prodaju na tržištu Evrope za velike pare", tvrde arheolozi.

Zavičajni muzej u Jagodini osnovan je 1954. godine i ubraja se u najznačajnije institucije kulture u Srbiji. Ima 50 zbirku sa preko 50.000 jedinica obrađene građe. Arheološko odeljenje muzeja ima pet zbirki sa 7.000 predmeta građe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: