Život

Petak, 27.03.2009.

18:39

Soja smanjuje rizik od raka dojke

Amerikanke azijskog porekla, koje su kao male jele dosta soje, izložene su 58 odsto manjem riziku obolevanja od raka dojke, zaključili su stručnjaci američkog Nacionalnog instituta za rak.

Izvor: B92

Default images

Tradicionalno je rak dojke među belim Amerikankama četiri do sedam puta češći nego među ženama koje žive u Kini ili Japanu, preneo je Rojters.

Međutim, kada se stanovnici tih zemalja presele u SAD, razlika u učestalosti raka dojke se gubi u roku od nekoliko generacija, što ukazuje da je u pitanju neki drugi faktor, a ne genetski.

Tim sa američkog instituta anketirao je gotovo 1.600 žena kineskog, japanskog i filipinskog porekla, koje su živele u Kaliforniji ili na Havajima. Od njih je 600 bolovalo od raka dojke, dok su ostale bile zdrave.

Ukoliko su anketirane žene imale majke u SAD, ispitivane su i majke o tome koliko su njihove kćerke kao deca konzumirale soje.

Ispostavilo se da su one ispitanice koje su kao deca jele najviše soje pod gotovo 60 odsto manjim rizikom da obole od raka dojke, bez obzira na eventualnu istoriju ovog oboljenja u porodici.

Efekat soje u zaštiti od raka dojke bio je manji u slučajevima kad su žene počele više da je jedu tek u adolescentskom dobu ili kao odrasle. Međutim, i tada je rizik obolevanja od raka dojke bio manji za 20 do 25 odsto.

Američki stručnjaci ističu da soja sadrži izoflavine, sa svojstvima sličnim onima koji ima ženski polni hormon estrogen, što može da utiče na promene u tkivu dojke. Testovi na životinjama pokazali su da soja može da pomogne u ranijem sazrevanju tkiva dojke, čime postaje otpornija na agense koji mogu da izazovu rak.

Stručnjaci Instituta ipak naglašavaju da su potrebne dodatne studije pre nego što roditelji preventivno počnu da hrane žensku decu većim količinama soje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

Počelo je; Amerikanci prelaze reku

Južnokorejske i američke trupe započele su veliku vojnu vežbu prelaska reke, sa ciljem poboljšanja zajedničkih operativnih sposobnosti, saopštila je danas južnokorejska vojska.

8:01

5.6.2024.

1 d

Podeli: