Život

Petak, 19.08.2011.

10:00

Hatšepsut se slučajno otrovala?

Grupa istraživača Univerziteta u Bonu otkrila je kancerogenu supstancu u bočici sa losionom za koju se veruje da je pripadala egipatskoj kraljici Hatšepsut, što upućuje na zaključak da je prva žena faraon, koja je vladala Egiptom pre 3.500 godina, možda sebe nehotice otrovala.

Izvor: Tanjug

Default images

Nemačkim arheolozima je bilo potrebno dve godine da prouče talog iz bočice koja je deo zbirke univerzitetskog Egipatskog muzeja.

U bočici, na kojoj je oznaka da je pripadala drevnoj vladarki, pronađen je talog losiona ili melema koji se koristio za lečenje kožnih zapaljenja poput ekcema.

Biohemijskom analizom utvrđeno je da se tečnost sastojala od palminog ulja i ulja muškatnog oraha kao i masnih kiselina koje se koriste za ublažavanje upala na koži.

U saopštenju univerziteta se ističe da je poznato da su pojedini članovi Hatšepsutine porodice patili od kožnih bolesti.

Istraživači su u talogu bočice pronašli i benzopiren, aromatičan, ali izuzetno kancerogeni ugljovodonik.

"Ukoliko je kraljica imala hroničnu kožnu upalu, melem joj je davao olakšanje, ali samo na kratak rok dok je dugoročno sebe izlagala daleko većoj opasnosti", objasnio je Helmut Videnfeld sa Farmakološkog instituta Univerziteta u Bonu, prenosi AP.

Prema podacima egipatskih zvaničnika, Hatšepsut je bila gojazna žena i verovatno je patila od dijabetesa, a bolovala je od raka jetre. Imala je oko 50 godina kada je umrla.

Njena 22-godišnja vladavina, poznata kao "zlatno doba" Novog egipatskog kraljevstva, bila je obeležena privrednim procvatom, odsustvom bilo kakvih vojnih sukoba i razvojem arhitekture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

23 h

Podeli: