Umesto rok zvezde postao ratni heroj

Džejson Everman mogao je da postane bitan lik u istoriji "grandža", ali je nažalost izbačen iz - ne jednog, već dva - najveća benda, koji su obeležili muziku devedesetih godina prošlog veka.

Život

Izvor: Daily Mail

Sreda, 03.07.2013.

14:20

Default images

Prvo ga je odbio Kurt Kobejn zato što mu je izgledao kao „depresivni metalac“, da bi potom bio otpušten iz grupe Soundgarden. Evermanovi snovi o rokenrol slavi nestali su u trenutku kada se grandž nalazio na svom vrhuncu.

Međutim, on nije želeo da razmišlja o tome šta je moglo da bude niti da se hvali da je nekada bio u Nirvani. Zato je 1993, u svojoj dvadesetšestoj godini odlučio da se prijavi u vojsku.

„Mislio sam da je to to. Ovo će biti moj novi identitet“, izjavio je Everman za New York Times.

„Imali smo neke sjajne nastupe sa njim, a onda su se stvari vrlo brzo promenile“, izjavio je Krist Novoselić, basista Nirvane – grupe koju svi pamte po mračnim raspoloženjima frontmena Kurta Kobejna za koga je Everman ipak bio previše depresivan.

Everman je bio taj koji je platio 606.17 dolara za snimanje prvog albuma Nirvane „Bleach“. Bend ga je na albumu naveo kao gitaristu, iako nikada zapravo nije svirao na njemu, ali mu se nikada nije finansijski odužio.

Nakon devastirajućeg izbacivanja iz grupe, Everman je naleteo na svoju svirku iz snova – postao je gitarista Soundgardena. Nakon velike svetske turneje, Everman je otišao na sastanak na kojem mu je saopšteno da više nije u bendu.

Izgleda da je njegovo raspoloženje otežavalo rad ostalim članovima benda.

„Bio je duhovit i zabavan, a onda bi se iznenada iznad njegove glave niotkuda pojavio oblak. Sedeo bi ljut u autobusu sa slušalicama na ušima sve vreme“, izjavio je jedan od menadžera Soundgardena.

Ovo promene raspoloženja pravile su mu probleme i u detinjstvu zbog čega ga je zabrinuta baka poslala kod psihijatra, koji je ujedno bio i veliki entuzijasta kada su gitare i gitaristi u pitanju. Zapravo, Everman je svoju prvu gitaru uzeo u ruke baš u kancelariji psihijatra. Ubrzo nakon toga "otkrio" je rokenrol i najveći deo svoje gimnazije proveo je svirajući u raznim bendovima.

„Bio sam u svim kul bendovima. Imao sam želju da uradim najmanje jednu kul stvar koju sam mogao da uradim“, izjavio je Everman.

Grandž gitarista ubrzo se sa svojom kovrdžavom plavom kosom, minđušom u nosu i Motorhead majicom uputio ka vojnom trening kampu Fort Bening u Džordžiji.

Rendžeri su jedna od najelitinijih jedinica pešadije, a Evermanov trening trajao je skoro mesec dana kada je čuo da je Kurt Kobejn počinio samoubistvo. Njegovi oficiri i ostali regruti vrlo brzo su shvatili ko je on u stvari.

Sudeći po njegovim kolegama iz vojske, Everman nikada nije pominjao svoju prošlost ali je ona nekako uvek pronalazila način da dođe do njega.

Nakon svog stupanja u armiju, Evermanove ambicije nisu bile zadovoljene tako da se prijavio za specijalne jedinice. Tokom jednog od treninga video je avion kako udara kule bliznakinje i tada je shvatio da ide u rat.

New York Times opisuje Evermana kao „vojnika koji je jahao sa Paštunima, leteo helikopterima zbog ponoćnih napada i koji je danima sedeo u bazi bez ikakvog posla. Imao je priliku da gleda tenkove i miriše polja maka izvan Kandahara“.

Everman je vrlo brzo postao rok zvezda rata. Njegova kabina puna je priznanja za verno služenje otadžbini i fotografija sa najvećim političkim liderima Amerike.

„Tokom svog života doneo sam svesnu odluku da razvijem tri aspekta svoje ličnost: ličnost umetnika, vojnika i filozofa“, izjavio je Everman.

Napustio je vojsku 2006. godine i prijavo se na Univerzitet Kolumbija kako bi studirao filozofiju. Sudeći po jednom od njegovih profesora, Everman je takođe bio ribar na Aljasci, a jedan period živeo je i kao monah na Nepalu.

Nakon svojih muzičkih dostignuća i borbe za svoju zemlju, izgleda da je Everman napokon našao mir. Njegov sledeći potez će, kako je rekao magazinu New York Times, biti "potpuno običan."

„Najverovatnije ću se negde zaposliti kao barmen“, rekao je magazinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: