Život

Ponedeljak, 16.05.2011.

14:11

Srpski hologramski 3D projektor

U okviru manifestacije “Noć muzeja” u Valjevu, 14.maja 2011. posetioci su mogli videti nesvakidašnji način prezentacije nekoliko predmeta iz zbirke Valjevskog muzeja.

Izvor: N. B.

Default images

Preduzeće “Pavić d.o.o” je u saradnji sa Narodnim muzejom iz Valjeva predstavilo funkcionalni prototip uređaja za “3D Hologramsku” prezentaciju koji će u toku ove godine biti predstavljen na tržištu. Proizvod je u fazi priprema za serijsku proizvodnju i biće ponuđen u nekoliko dimenzija. U svetu već postoji nekoliko firmi koje se bave proizvodnjom ovakve vrste prezentacionih uređaja, ali ovo je prvi put da neka firma iz Srbije predstavlja domaću verziju ove tehnologije.

Autor domaćeg rešenja je Dragan Toroman iz Valjeva u svojstvu saradnika i partnera na ovom projektu. Autor korišćenih animacija kreiranih za potrebe Noći muzeja je Uroš Pavlović iz Lajkovca.

Da ne bude zabune, u ovom slučaju ne radi se o “pravoj” hologramskoj projekciji u naučnom/fizičkom smislu, već o iluziji kreiranoj 2D projekcijama, ali to ne umanjuje krajnji efekat – realističnu trodimenzionalnu sliku visoke definicije predmeta koji pluta pred očima posmatrača unutar staklene piramide. Virtuelnu projekciju animiranog objekta moguće je posmatrati sa tri strane, time pojačavajući ukupan “hologramski” efekat.

Kao naročitu zanimljivost, ova tehnologija omogućava i postavljanje scene koja se sastoji od kombinacije realnih predmeta postavljenih u unutrašnjost piramide i “hologramskih” projekcija, što kreatoru sadržaja otvara mogućnosti prezentacije koja kao da je sišla sa ekrana nekog futurističkog filma koji obilato koristi specijalne efekate. Zamsilite mobilni telefon čiji ekran projektuje sliku u vazduhu, ili (virtuelnog) hrčka koji sedi u malom (realnom) akvarijumu punom vode sa (naravno virtuelnom) ribicom koja lebdi iznad...

Priprema materijala za ovaj vid prezentacije je slična kreiranju klasičnih reklama uz korišćenje 3D animacija i posebnog softvera za post-produkciju kreiranog za potrebe ovog uređaja. Pored računarski kreiranih scena moguće je koristiti i realne snimke snimane sa 3 kamere.

Virtuelna realnost je jedno od tehnoloških čuda gde i pored velikih napora još uvek nismo došli do konačnog i zadovoljavajućeg odgovora. Na tržištu se pojavljuje sve veći broj 3D ekrana i projekcionih sistema a sve to u pokušaju da zavaraju naš mozak da izbriše vezu između onoga što znamo i onoga što vidimo.

Verovatno nije daleko trenutak kada ćemo imati virtuelnog kućnog ljubimca o kojem ne moramo da vodimo računa, a možemo ga i zameniti drugim u zavisnoti od trenutnog raspoloženja – pritiskom na dugme. Ako vam se ovo čini kao potpuno suluda ideja, setite se popularnosti koju je imao Tamagoči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: