Jubilej: 40 godina Mladih istraživača Srbije

Decembra 1976. rođeni su Mladi istraživači Srbije, kao prva samonikla organizacija mladih koja nije nastala dekretom ondašnje vlasti. Od astronomije do arheologije, od Paname do Japana, od pre 40 godina do danas Mladi istraživači Srbije sa početnom znatiželjom i danas beleže nove podvige.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2016.

21:44

Jubilej: 40 godina Mladih istraživača Srbije

Tokom četrdeset godina nastala je obimna i dragocena dokumentacija koja svedoči o raznovrsnim interesovanjima Mladih istraživača Srbije, od arheologije do astronomije, kao i o tome da smo u mnogo čemu bili vizionari pa i preteče modernih vremena. Rad Mladih istraživača Srbije priznale su i podržale mnoge naučne institucije među kojima Beogradski univerzitet i SANU. Osamdesetih godina prošlog veka UNESKO je štampao na više svetskih jezika našu publikaciju „Mladi i nauka“.
Početkom devedesetih prošlog veka Mladi istraživači Srbije su se uspešno transformisali i uklopili u svetsku mrežu volonterskih kampova. Uspešno deluju kao Volonterski servis Srbije, organizuju brojne međunarodne volonterske kampove u zemlji i šalju na njih širom sveta mlade iz Srbije. Rezultati koje postižu kvalifikuju iz da 2001. predstavljaju Evropu i SR Jugoslaviju na Generalnoj skupštini UN posvećenoj proslavi međunarodne godine volontera. Mladi istraživači Srbije su 1982. godine bili osnivači Stanice mladih istraživača Srbije u Petnici iz koje je izrasla Istraživačka stanica Petnica, koja je posebna priča.

Jedan od osnivača Istraživačkog pokreta u Valjevu i Srbiji, kao i prvi predsednik Mladih istraživača Srbije, Dušan Mihajlović objašnjava ovu organizaciju i njen značaj: “Moje prve uspomene na Istraživače su: tama Petničke pećine, divljina prašume Perućica, lepote i strahote Durmitora. Na njemu smo, dok smo puzali u oblaku, od Bezimenog vrha ka Bobotovom kuku, sa jednom nogom nad Škrškim jezerima, a drugom nad Ališnicom, osetili i čuli pucketanje sopstvene kose iz koje su izletale svetlice statičkog elektriciteta… Ja ništa ozbiljnije nisam radio u životu. Nikad nisam imao bolje učitelje, saradnike i prijatelje. Mladi istraživači se ne rastaju, ne penzionišu se, nisu hobi, nisu strast. Oni su specifična misija na Zemlji…
Iako je prošlo 40 godina i promenile su se granice, moda, pa čak i klima, Mladi istraživači Srbije ostali su isti kao na svojim počecima – puni entuzijazma i sa čvrstom verom da upravo kroz ovu organizaciju rade najvažniju stvar u životu. Danas ova nevladina i neprofitna organizacija daje pokretačku snagu svima onima koje, vođene naučnim saznanjima, muči znatiželja i želja za upoznavanjem različitih svetova i ljudi. Mladi istraživači će uvek biti mladi, jer mladost ne čine godine već želja da ovaj svet učinimo lepšim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: