Džejms Blant sprečio 3. svetski rat

Popularni pevač Džejms Blant, bivši oficir britanske vojske, izjavio da je odbio naredbu glavnokomandujućeg vojnim operacijama NATO snaga na Kosovu, američkog generala Veslija Klarka, da napadne ruske snage na prištinskom aerodromu 1999. godine.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.11.2010.

10:59

Default images

"Dato mi je direktno naređenje da savladam 200 i više ruskih vojnika koji su se nalazili tamo. Tada sam bio glavni oficir koji je predvodio trupe. Vojnici direktno iza mene bili su iz padobranskog puka i oni su očigledno bili za borbu", izjavio je sinoć (14.11) Blant za Radio Bi-Bi-Si (BBC).

Američki general Vesli Klark naredio je "uništavanje" ruskih snaga, međutim Blant je tražio objašnjenje, rizikujući da se nađe pre dvojnim sudom. "Srećom na radio vezi se našao komandant britanskh vojnika, general Majk Džekson koji je rekao da neće dozvoliti svojim vojnicima da 'otpočnu Treći svetski rat' i naredio nam da opkolimo aerodrom", naveo je Blant.

Muzičar je istakao da ne bi poslušao i da je i general Džekson naredio da se napadnu Rusi, dodavši da su nekoliko dana kasnije ruski vojnici na aerodromu ostali bez hrane i vode i da su zatražili da "podele aerodrom s njima", preneo je britanski "Indipendent".

Poznati britanski pevač, tada dvadesetpetogodišnji britanski oficir, bio je kapetan mehanizovane jedinice koja je 1999. predvodila trupe NATO koje su se kretale ka strateški važnom prištinskom aerodromu "Slatina" gde su prvo stigli ruski vojnici. "Nesporazumi" oko preuzimanja aerodroma u Prištini 1999. godine, posle potpisivanje Kumanovskog sporazuma, bili su glavna vest u svetskim medijima.

Blant je sinoć prvi put javno progovori o svojoj ulozi u tadašnjim dešavanjima. On je britansku vojsku napustio 2002. godine kako bi se posvetio muzici.

Svetsku slavu je stekao već prvim singlom "You're Beautiful".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: