Primena leka pentaglobin u lečenju koronavirusa: "Košta i do 5.000 dolara" VIDEO

Skoro svakodnevno stižu vesti o novim lekovima koji bi uticali na suzbijanje pandemije koronavirusa.
Tako je uspešna primena leka pentaglobin u lečenju kovida, i to kroz saradnju naših imunologa i kliničara.

Zdravlje

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 22.03.2021.

16:55

Primena leka pentaglobin u lečenju koronavirusa:
Foto: Printscreen / Prva

Doktora Predrag Stevanović, anesteziolog i direktor KBC Dragiša Mišović, objasnio je da je tokom ove pandemije svima teško, a nažalost postoji mnogo mesta za uvođenje raznih lekova.

"Lek se koristio do sada kod teških oblika sepse. Dogovorili smo se o načinu kako to da radimo, treba naći pravi momenat kada se to koristi. To je izuzetno skup lek, količina za jednog pacijenta košta i do 5.000 dolara", objasnio je dodavši da, ukoliko taj lek spasi pacijenta od respiratora, onda on višestruko uštedi."

Dr Ljiljana Sofronić,i munolog sa Instituta za primenu nuklearne energije, kazala je da u INEP-u postoji sjajan tim imunologa. Ona je objasnila kako ovaj lek deluje.

"Pentaglobin sadrži te imunoglobuline zdravih davalaca krvi datih u visokoj koncentraciji. Daju se brzo i oni iz krvi uklanjaju štetne fragmente", istakla je doktorka Sofronić.

Opširnije u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: