Mutan vid i "blicevi" pred očima su simptomi ove bolesti

Zamućen vid i pojava treptaja (bliceva) svetlosti u vidnom polju mogu predstavljati simptome okularne ili retinalne migrene. To je stanje oka koje izaziva kratkotrajne napade slepila i slične probleme sa vidom.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 05.07.2017.

14:15

Mutan vid i
Thinkstock / Ilustracija

Međutim, kod okularne migrene ne postoje glavobolje i slični migrnozni znaci upozorenja, zbog čega se ovo stanje naziva i "tiha migrena". Iako na obolele deluje zastrašujuće, efekti ovog oboljenja su privremeni i vid se potom vraća u normalu. Ovo stanje je relativno retko, pa ga je iskusila jedna od 200 osoba koje boluju od migrene.

Ranija istraživanja su otkrila da 70 odsto obolelih imaju porodičnu istoriju migrenoznih glavobolja, pa Svetska zdravstvena organizacija veruje da je okularna migrena genetsko oboljenje. Ipak, veza između nje i drugih tipova migrene često se ne mogu naći.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba navodi da je "retinalna migrena stanje koje ne treba mešati sa migrenama koje izazivaju glavobolju, a koja utuče i na vid i na oči". Prema Američkoj fondaciji za migrenu, efekti okularne migrene se mogu osetiti samo u oku, dok ostali simptomi drugih vrsta migrena vezani za oči mogu biti prisutni i kod jednih i kod drugih u nekom trenutku.

Simptomi uključuju delimični ili potpuni gubitak vida koji obično traje od 10 od 20 minuta, pre nego što se vrati. Može doći i do postepenog zamućenja vida, pojave "bliceva", treperenja svetlosti, kao i pojave "mozaičkih" šara u vidnom polju. Do glavobolja može doći pre, za vreme ili posle privremenog pogoršanja stanja vida.

Do okularne migrene dolazi zbog sužavanja krvnih sudova koje smanjuje dotok krvi. "Okidači" mogu biti stres, pušenje, visko krvni pritisak, lekovi, vežbanje, naglo savijanje tela, velika nadmorska visina, dehidratacija, pad nivoa šećera, kao i velika vrućina.

Kada se krvni sudovi odmore i dotok krvi normalizuje, vid se vraća. Dugotrajna oštećenja, usled okularne migrene su, međutim, retka. Ovo stanje se češće javlja kod žena, osoba mlađih od 40 godina i osoba sa nekim od hroničnih bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: