Manja verovatnoća da će pacijenti umreti ako ih leče lekarke

Manja je verovatnoća da će pacijenti biti ponovo hospitalizovani ili da će umreti ako ih leče doktorke, pokazalo je američko istraživanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 01.01.2017.

12:44

Manja verovatnoća da će pacijenti umreti ako ih leče lekarke
Foto: Thinkstock

Neka su ranija istraživanja upućivala na to da lekarke pružaju kvalitetniju medicinsku negu, ali dosad se nije istraživalo ima li pol lekara uticaj i na klinički ishod lečenja.

Naučnike s bostonskog fakulteta za javno zdravlje na takvu su studiju motivisala ranija istraživanja koja su pokazala da se lekarke više drže kliničkih smernica od lekara i da više komuniciraju s pacijentima.

Ispitali su slučajeve milion korisnika američkog nacionalnog zdravstvenog osiguranja Mediker starijih od 65 godina koji su bili na bolničkom lečenju od 1. januara 2011. do 31. decembra 2014. godine, a rezultati studije objavljeni su u časopisu "JAMA Internal Medicine".

Istražili su povezanost između pola lekara i mortaliteta pacijenata za 30 dana, odnosno koliko je pacijenata umrlo za 30 dana od prijema u bolnicu, i stopu vraćanja na bolničko lečenje u istom roku (odnosno jesu li pacijenti ponovo završili u bolnici nakon otpuštanja).

Kada su podatke prilagodili karakteristikama pacijenata, težini bolesti i isključili iz istraživanja jedinice intenzivnog lečenja (kako bi isključili mogućnost da lekari češće rade s teže bolesnim pacijentima) pokazalo se da je verovatnoća smrtnog ishoda kod pacijenata koje su lečile lekarke bila manja za pet odsto. Isti procenat je primećen i u slučaju ponovnog primanja pacijenata u bolnicu u odnosu na pacijente koje su lečile njihove muške kolege.

Rezultati su bili konzistentni i u različitim bolestima i u njihovoj težini.

"Razlika u mortalitetu nas je iznenadila. Pol lekara bio je posebno važan kod najtežih pacijenata. Rezultati upućuju na to da moguće razlike u načinu lečenja kojem pribegavaju lekari, odnosno lekarke mogu imati važne kliničke posledice", rekao je vođa istraživanja Jusuke Cugava.

Razmatrajući dokaze prethodnih studija, autori ovog istraživanja postavljaju hipotezu po kojoj su lekari skloniji nepotrebnim rizicima u lečenju pa su previše samouvereni kada su u pitanju njihove sposobnosti u rešavanju problema.

Suprotno tome, lekarke su manje plaćene od lekara i manja je verovatnoća da će biti unapređene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: