"Rak se može izlečiti, ako se otkrije na vreme"

U Srbiji se melanom, najagresivniji karcinom kože, otkrije u 80 odsto slučajeva u kasnoj fazi, dok se u razvijenijim zemljama otkriva u ranoj fazi, kada je moguće izlečenje.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

16:15

Foto: Thinkstock

Razlog za tako poražavajuću statistiku bili su nedovoljno obučeni lekari, nedostatak opreme – dermoskopa, i nerazvijena svest kod ljudi da se na vreme jave lekaru za pomoć.

Kako bi se statistika promenila pre dve godine pokrenut je projekat za rano otkrivanje raka kože "Pregled za sve", u okviru koga je zdravstvenim ustanovama u Srbiji donirano šest digitalnih i 88 ručnih dermoskopa, dermatolozima u Srbiji obezbeđene su edukacije, a kroz kampanje se radilo na podizanju svesti kod ljudi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da je projekat "Pregled za sve" najbolji način predstavljanja strategije Ministarstva zdravlja koja podrazumeva pojačan rad na prevenciji i skrining programima.

On je, na predstavljanju rezultata kampanje, rekao da u Srbiji broj obolelih raste na godišnjem nivou za šest odsto, te da se samo 20 odsto melanomskih promena otkrije na vreme.

"To su alarmantni pokazatelji, koji nas obavezuju da učinimo sve što je u našoj moći da se unaprede mehanizmi ranog otkivanja koji uz adekvatnu medicinsku reakciju obezbeđuju potpuno izlečenje. U protekle dve godine, u okviru projekta, učinjeno je mnogo kako na polju informisanja javnosti o prevenciji, tako i na polju opremanja državnih ustanova i edukaciji lekara. Slični projekti sprovode se u svetu i efekti su očigledni jer se 90 odsto melanoma otkrije na vreme", rekao je ministar.

Predstavnikca kompanije Eucerin Srbija Nada Miletić Nevajda kaže da je ideja da se kroz projekat promeni poražavajuća statistika koja postoji u Srbiji, te je obezbeđeno snadbevanje svih dermatoloških institucija u Srbiji dermoskopima, edukacije dermatologa, ali se radilo i na podizanju svesti stanovništva.

"Uspeli smo da postignemo nacionalnu pokrivenost sa aparatima. Nabavljeno je šest digitalnih i 88 ručnih dermoskopa. Obavljena je edukacija dermatologa i u državnoj i privatnoj praksi", naglasila je Miletićeva.

Dr Danica Tiodorović iz KC Niš kaže da je zahvaljujući prijektu poboljšana komunikacija među kolegama, te da se sada više razmenjuju stručna mišljenja kada su u pitanju potencijalno opasne promene na koži.

Kako kaže, sve preduzeto do sada je doprinelo da se promene na koži otkrivaju ranije, kada je melanom moguće izlečiti hirurškom intervencijom.

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić rekao je da je značaj ovih donacija u tome što su dermoskopski pregledi dostupni građanima u njihovom najbližem okruženju, te ne moraju da putuju u velike gradove i čekaju u redovima i kliničkim centrima.

“Mi smo do sada snabdeli sve zdravstvene ustanove, time je ostvarena nacionalna pokrivenost. Ručne i digitalne dermoskope dobilo je 60 zdravstvenih ustanova sekundarne i tercijalne zaštite u više od 40 gradova, čime je ostvarena potpuna nacionalna pokrivenost najmodernijim dermoskopima. Građani iz malih mesta više ne moraju da putuju u velike gradove i da čekaju u redovima”, rekao je Veran Matić.

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Željko Mijušković naglasio je da je posebno važno što porojekat akcenat stavlja na edukacije dermatologa i na podizanje svesti građana da se jave dermatologu na preged.

"Sve je više građana koji se javljaju na preventivne preglede. Ovakve i slične kampanje doprineće ranom otkrivanju melanoma", rekao je on.

Projekat "Pregled za sve" sprovodi Eucerin Srbija i Fond B92 uz podršku Ministarstva zdravlja i Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

18 h

Podeli: