Mandarine podstiču mršavljenje i čuvaju srce

Ovo voće čuva zdravlje srca i pomaže u sprečavanju dijabetesa tipa 2. Dobro je sačuvati i koru, koja se dodaje čajevima, ali samo ako je neprskana.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2015.

15:55

Default images
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ukusne i mirisne mandarine trebalo bi jesti tokom jeseni u što većim količinama. Ovo sočno voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžava osećaj sitosti preporučuje se i onima koji žele da se reše suvišnih kilograma.

Pektin u mandarini sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi. Njeni sastojci, vitamin C i vitamini grupe B, minerali, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum, pozitivno deluju na zdravlje mozga poboljšavajući njegove funkcije, što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji.

Osim za mentalnu bistrinu, korisna je i za lepotu - mandarina je bogata antioksidansima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, pa je odlično sredstvo za negu lica. Razlaganjem beta-karotena iz mandarine sintetiše se vitamin A koji je zaslužan za baršunastu kožu. Mandarina će vam pomoći i da očuvate mladoliki izgled kože - zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa štiti od slobodnih radikala.

Novija istraživanja takođe pokazuju da mandarine sadrže supstancu nobletin koja pomaže u borbi protiv gojaznosti, čuva zdravlje arterija i štiti od dijabetesa tipa 2. Čak ni koru mandarine ne bi trebalo bacati, jer je bogata lekovitim eteričnim uljima. Mirisne korice mogu se naseckati, prosušiti i staviti u ostavu, kako bi se preko zime stavile u čajeve ili kako bi se od njih pripremila mirisna kupka protiv stresa. Naravno, trebalo bi koristiti samo koru organski uzgojenih, neprskanih plodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: