Studija: Da li ekstazi pomaže odraslim osobama s autizmom?

Ekstazi bi mogao da pomogne odraslim osobama s autizmom “da se otvore u društvenim situacijama”, tvrde istraživači.

Zdravlje

Izvor: Independent

Sreda, 27.05.2015.

14:20

Default images

Foto: tanjila ahmed/ Flickr.com

Ova droga, poznata i pod medicinskim nazivom MDMA, podstiče pozitivno raspoloženje u društvu stranaca i ublažava društvenu anksioznost.

Bila je popularna u sedamdesetim i osamdesetim godinama u krugovima hemičara i terapeuta iz “sive zone”, ali i entuzijastima zainteresovanim za psihodelične supstance.

Osobe koje unose ekstaze obično osećaju euforiju, društvenu toplinu i empatiju prema drugima.

Na osnovu toga, istraživači žele da ispitaju i da li se može koristiti u slučajevima društvene anksioznosti.

U nedavnom izveštaju objavljenom u stručnom časopisu Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, tim naučnika izneo je svoje mišljenje o terapeutskim efektima MDMA.

Društvena anksioznost muči mnoge odrasle osobe sa autizmom. Smatra se da bi ekstazi mogao da se povremeno daje u kliničkim uslovima, kako bi se smanjila nervoza i popravila veza između pacijenta i terapeuta.

Ekstazi je decenijama ispitivan, a trenutno se sprovodi i studija o njegovom dejstvu u lečenju posttraumatskog stres sindroma.

Ova droga je osamdesetih postala nelegalna u najvećem delu sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: