Parkinsonova bolest se može sprečiti vežbanjem?

Redovna umerena telesna aktivnost je u novom istraživanju povezana s manjim rizikom obolevanja od Parkinsonove bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

22:03

Default images

Parkinsonova bolest može se sprečiti redovnim telesnim aktivnostima, a dovoljna je već i umerena fizička aktivnost da se rizik znatno smanji, pokazalo je istraživanje.

Prema podacima prikupljenima od 43.000 ispitanika praćenih prosečno 12 godina, Parkinsonovu bolest prevenirale su i osobe koje su se najmanje 6 sati nedeljno bavile aktivnostima poput kućnih poslova.

Švedski naučnici sa Karolinska Instituta su izračunali kako su ispitanici iz ove grupe imali prosečno 43% manji rizik za Parkinsonovu bolest.

"Brain: A Journal of Neurology" dodaje kako je uočeno i smanjenje rizika za Parkinsonovu bolest kod osoba čija se fizička aktivnost odnosila na putovanje ka radnom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: