Srbija: Više pobačaja nego porođaja

Srbija ima poražavajuće demografske podatke zbog sve manje rađanja, a problem nataliteta je pitanje sistemske podrške majčinstvu i porodici, koja izostaje, ocenjeno je na konferenciji o zaštiti majčinstva.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.08.2014.

14:17

Default images

Foto: nateOne / Flickr.com

Ministar rada, zapošljavanja, za boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar zdravlja Zlatibor Lončar izrazili su na skupu, organizovanom povodom Svetske nedelje dojenja, punu podršku i posvećenost zaštiti zdravstvenoj zaštiti žena i majčinstva.

"Srbija ima poražavajuće demografske brojke. Mi smo najstarija nacija u Evropi, a drugi u svetu posle Japana", istakao je Vulin. On je naveo da "zastrašujuća statistika" pokazuje da se u Srbiji obavi više pobačaja nego porođaja.

"Jedna žena rodi 1,4 deteta, a 2,8 se pobaci na ovaj ili onaj način" rekao je Vulin. Ministar zdravlja Zoran Lončar kazao je da je radna grupa pri ministarstvu sačinila smernice za ishranu trudnica i porodilja, koja je, kako je istakao, na veoma lošem nivou.

On je rekao i da će Ministarstvo zdravlja nastojati da se kroz savetovališta utiče na to da se shvati značaj dojenja u što dužem periodu i to kolike su prednosti majčinog mleka.

Lončar je istakao da je ta potreba prepoznata i u Zakonu o radu, prema kom zaposlena žena koja se vrati na posao pre isteka porodiljskog odsustva ima pravo na jednu ili više pauza u toku radnog dana, ili na skraćenje radnog vremena od 90 minuta kako bi mogla da doji svoje dete.

Direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel San Lo kazao je da gotovo sve majke u Srbiji, njih preko 90 odsto, započinju s dojenjem, ali se taj procenat smanjuje tokom vremena.

On je precizirao da njih 47 odsto doji do šestog meseca, a da samo 13 majki isključivo doji dete.

"Postavlja se pitanje da li zdravstveni sistem daje sve od sebe da majke nastave sa dojenjem, da li ih podstiče da shvate prednosti dojenja ili je to pitanje reklamiranja mlečne formule već u porodilištima", naveo je San Lo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: