Zdravlje

Nedelja, 30.03.2014.

19:21

Krpelji - velika opasnost od lajmske bolesti

Sa dolaskom prvih toplih dana pojavili su se i krpelji, čiji ubod na koži može da prođe bez posledica, ali može i da prenese lajmsku bolest.

Izvor: Tanjug

Default images

Ne postoje precizni podaci o tome koliko je krpelja u Srbiji zaraženo i koliko njih su potencijalni prenosioci lajmske bolesti.

Pre nekoliko godina rađena su istraživanja za Beograd kada je ustanovljeno da je jedna trećina krpelja zarazna, odnosno da mogu da prenesu tu bolest.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji se godišnje u proseku prijavi oko 800 obolelih od lajmske bolesti u svim starosnim kategorijama.

"Lajmska bolest ima najveću učestalost u grupi bolesti koje se prenose putem nekog vektora, u ovom slučaju zaraženog krpelja", rekla je Tanjugu epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Bojana Grgić.

Ukoliko se po povratku iz prirode primeti da se krpelj zakačio na kožu, obavezno treba potražiti pomoć lekara, jer će u lekarskoj ordinaciji biti najefikasnije uklonjen.

"Nikako se ne preporučuje samoinicijativno uklanjanje i mazanje krpelja nekakvim preparatima, već se treba javiti lekaru", kaže Grgićeva.

Ona objašnjava da je važno da lekar zna da je pacijent imao ubod krpelja i da, ukoliko se jave promene na koži - crvenilo, blagovremeno počnu sa adekvatnom terapijom.

"Lečenje u početnoj fazi je veoma efikasno. Ukoliko se propusti prva faza, mogu da se jave simptomi koji se ne povezuju sa ubodom krpelja i pacijent zaboravi da to prijavi lekaru", objašnjava Grgićeva i dodaje da, ukoliko se bolest ne leči, može dovesti do oštećenja velikih zglobova i oštećenja srca.

Lepo vreme svakako treba iskoristiti za odlazak u prirodu, ali treba izbegavati neuređene zelene površine i senovite predele, jer tu ima najviše krpelja.

Kožu treba zaštititi odećom dugih rukava, poželjno je pantalone staviti u čarape, a nakon povratka iz prirode još jednom dobro prekontrolisati čitavu kožu, zato što se krpelj može zakačiti na odeću i tako pronaći put do gole kože.

Svetski dan zdravlja, koji se obeležava 7. aprila, posvećen je vektorskim zaraznim bolestima, odnosno bolestima koje prenose krpelji, komarci i razni drugi insekti.

Svetski dan zdravlja ove godine obeležava se pod sloganom "Vektorske zarazne bolesti - mali ubod velika opasnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: