Svaka treća žena u menopauzi ima osteoporozu

Pretpostavlja se svaka treća žena u menopauzi ima smanjenu koštanu gustinu- osteoporozu, gde kosti postaju krte i lako lomljive, većina njih i ne zna da imaju problem.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Petak, 21.02.2014.

16:56

Default images

Doktor Filip Gojković iz Zavoda za zaštitu radnika Železnica Srbije rekao je Tanjugu da je ovo bolest starih i da sa produženjem životnog veka poprima oblik epidemije.

Osteoporoza se ređe javlja kod muškaraca nego kod žena i na svakih pet obolelih žena, dolazi jedan oboleli muškarac.

"Koštana masa se gubi sa godina. Najgušća je sa 20 godina. Prevencija je moguća samo u mladosti, a to je fizička aktivnost, pravilna ishrana bogata kalcijumom i sunčanje leti, a zimi korištenje AD kapi. To je način da se stvori gusta kost. Naravno, genetska komponenta igra važnu ulogu", kaže dr Gojković.

On objašnjava da su faktori rizika za nastanak bolest mršavost, prethodni prelomi, uzimanje određenih lekova - kortikosteroida, reumatoidni artritis, pušenje, alkohol, porodična anamneza.

"Ono je podmukla bolest, nema simptoma i obično se prepozna tek posle preloma. Jedini način da se bolest prepozna na vreme je da se snimi gustina kostiju i tako uspostavi dijagnoza pre preloma", naglašava Gojković.

On kaže da se uspostavljanjem dijagnoze na vreme i uzimanjem terapije može sprečiti dodatni gubitak koštane mase.

Beograđanke su danas imale priliku da u Kulturnom centru Beograd obave merenje koštane gustine (DXA pregled) koji se radi na kičmenim pršljenovima i kuka.

Foto: Image courtesy of winnond / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: