Kad ćemo dobiti Centar za matične ćelije?

Srbija godišnje izgubi osam miliona evra na skladištenje matičnih ćelija u inostranstvu. Od prve najave da će Kragujevac dobiti Centar za matične ćelije prošlo je tri godine.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 05.01.2014.

16:02

Default images

Ugovor o izgradnji ove ustanove potpisan je u maju prošle godine, a u Centar izvrsnosti, kako je zvanično ime ove institucije, biće uloženo 16,5 miliona evra obezbeđenih iz Evropske investicione banke. Radovi međutim još nisu počeli.

Na parceli preko puta Univerziteta ni sedam meseci nakon potpisivanja ugovora ništa ne ukazuje da će ovde biti sagrađen budući „hram nauke“. Rektor Slobodan Arsenijević kaže da je tokom protekle tri godine Univerzitet bio između „čekića i nakovnja“, grada i Ministarstva prosvete gde se, kako kaže, okolnosti stalno menjaju. Borba za centar i dalje traje, jer ni ugovor, kaže on, ne garantuje da će projekat biti završen.

„To znači da moramo da držimo ruku stalno na pulsu, da vodimo računa da neko drugi ne uradi nešto što je neočekivano. Pritiskamo, koristimo sva moguća sredstva koja su nam na raspolaganju da dođemo do informacije i da izlobiramo gde god možemo“, kaže Arsenijević.

Do sada, raspisan je međunarodni tender za glavni projekat, a zamenik gradonačelnika Nebojša Zdravković kaže da je grad obezbedio lokaciju površine 1,7 hektara.

„Vrednost same lokacije je oko 2,5 miliona evra. Ona je kompletno komunalno i infrastrukturno opremljena i ono štoje bitno, grad će ih osloboditi plaćanja uređenja građevniskog zemljišta i ostalih taksi koje mi kao lokalna samouprava propisujemo, upravo jer nam je interes da se ovaj projekat u Kragujevcu realizuje i to će biti veliki podstrek za razvoj medicine u Srbiji“, kaže on.

Idejni nosilac projekta, genetičar Miodrag Stojković kaže da će se ova ustanova sastojati od Centra za regenerativnu medicinu i prve banke matičnih ćelija u Srbiji.

„Gubitak nije samo osam miliona godišnje koliko ode iz ove zemlje zato što se uzorci matičnih ćelija šalju u inostranstvo, nego je gubitak i to što pacijenti moraju da traže pomoć u inostranstvu i nemaju mesto gde mogu da se obrate za pomoć, odnosno za savet. Kako je taj centar zamišljen kao naučni centar, drugi gubitak je naravno za mlade ljude koji bi želeli da ostanu u ovoj zemlji i da se bave naukom“, kaže Stojković.

Kada bude završen, Centar izvrsnosti će raditi pri Fakultetu medicinskih nauka. Rok za završetak radova je septembar 2015, a u ovoj ustanovi bi trebalo da radi oko 60 zaposlenih. Među njima i 20 mladih ljudi iz naše zemlje, ali i povratnika koji su se već dokazali u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: