Mediteranskom ishranom protiv šloga

Mediteranska ishrana koja obiluje maslinovim uljem i orašastim plodovima u novoj studiji je povezana s manjim rizikom za moždani udar.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2013.

12:20

Default images

Američki naučnici Univerziteta Tafts su istraživanje sproveli uz učešće više od 7.000 ispitanika starijih od 55 godina kojima je, zbog genetskog nasleđa, pretio veći rizik za dijabetes i šlog.

Mediteranski način ishrane je u ranijim istraživanjima već povezivan sa smanjenjem šansi za obolevanje od bolesti srca i raka, piše portal Pliva.

Uz maslinovo ulje i orašaste plodove, ključni elementi mediteranske ishrane su riba, voće, povrće i proizvodi od integralnih žitarica.

U novoj američkoj studiji je utvrđeno da mediteranska ishrana može potpuno da poništi uticaj gena na povećanje rizika za dijabetes i moždani udar, piše stručni časopis "Diabetes Care".

Reč je o genetskim mutacijama koje ima oko 30 odsto osoba evropskog porekla, a koje mogu povećati rizik za dijabetes i šlog za čak 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: