Rak češće napada Afroamerikance

Opadanje procenta pušača među crnim Amerikancima doprinelo je smanjenju smrtnih slučajeva od raka poslednjih godina, ali su oni još uvek pod većim smrtnim rizikom od te bolesti nego belci, ukazuje studija Američkog društva za rak iz Atlante.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

18:00

Default images

Pa ipak je izmedju 2005. i 2009. u SAD umrlo 288 od 100.000 crnih Amerikanaca muškog pola, a 217 od 100.000 belih Amerikanaca muškog pola.

U tom periodu registrovana je i smrt 181 na 100.000 crnim Amerikanki, prema 155 na 100.000 belih Amerikanki.

Razlika u smrtnosti od raka između crnih i belih muškaraca u SAD je najviše smanjena u poslednjoj dekadi - smrtnost medju muškim Afroamerikancima je u tom periodu opadala 2,4 odsto godinšnje, a medju belim Amerikancima muškog pola 1,7 odsto godišnje.

"To je najviše posledica manje učestalosti raka pluća jer je u ovom periodu duvan ostavilo više crnih nego belih Amerikanaca", napominje De Santisova.

Medju crnim i belim Amerikankama smrtnost od raka je u poslednjih deset godina opala podjednako - za oko 1,5 odsto.

Crne Amerikanke su danas za 16 odsto pod većim rizikom da umru od raka, ali i za šest odsto sa manjim rizikom da obole od te bolesti nego bele Amerikanke, što je posledica činjenice da su manje sklone raku dojke i pluća.

De Santisova izražava bojazan da bi u buduće, s napretkom terapija protiv raka, rasne razlike u obolevanju i smrtnosti od ove bolesti mogle da se povećaju ukoliko se ne obezbedi podjednaka dostupnost lečenju crnim i belim stanovnicima SAD.

Foto: africa / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

19 h

Podeli: